2023 március 23

Lesd el a milliárdosok titkát! Bill Gates, a number two

Nem meglepő, hiszen hosszú esztendőkig vezette a világ leggazdagabb embereinek a listáját. Mi magyarok kihúzhatjuk magunkat, és büszkék is lehetünk rá, hiszen ereiben némi magyar vér is csordogál. Egyik dédnagyanyja ugyanis magyar volt, szép irodalmi nevet viselt, a Tóth Máriát. Persze a zseni kibontakozásához megvolt a családi háttér is. Édesapja, William Henry Gates, Sr. bankelnök, édesanyja, Mary Maxwell Gates, a First Interstate Bank elnökségi tagja volt.

Egyedülálló talentum és üzleti érzék

A pincéből elindult Kent-i forgalom számláló vállalkozás szuper birodalommá növekedett Gates egyedülálló talentuma és üzleti érzéke által. A Microsoft sztori, meseszerű elemi ellenére azt sugallja a világnak, hogy a jó elképzelés, a kitartás, a pillanatok megragadásának zsenialitása ebben a békétlen világban is vezethet milliárdos sikerekhez. Merthogy Bill Gates és a Microsoft története ezt igazolja. Azé a szuper személyiségé és vállalaté, amelyet ma a világ fejlettebb és kevésbé fejlett részén minden kisiskolás is ismer.

Bill Gates-nek 2013-ban sikerült megőriznie második helyét a Forbes által összeállított, a világ leggazdagabb embereit felsoroló listáján. Vagyonát ma 67 milliárd dollárra becsülik. 2011-ben azt írta róla az USA Today, hogy a Microsoft dollármilliárdos társalapítója elvesztette első helyét a Forbes magazin 2011-es listáján, amiatt, mert vagyonának közel egyharmadát jótékony céllal a feleségével közösen alapított Bill and Melinda Gates Foundation számlájára utalta.

The Giving Pledge

Ismert a világban a The Giving Pledge kezdeményezés, amelyet még 2010-ben hívott életre Warren Buffett és Bill Gates. A két millárdos olyan gazdag embereket egyesít ebben a szervezetben, akik jótékonykodnak. A két legfontosabbnak dolognak az életben az egészséget és az oktatást tartják. A 2010-ben életre hívott The Giving Pledge kezdeményezéshez már az első hónapokban sokan csatlakoztak és eddig több mint 100 milliárdos jelezte, hogy ilyen módon segít. Ők mindannyian készek legalább a vagyonuk felét felajánlani jótékonysági célokra.

Az adakozás mellett bőven jut a milliárdos életmódra. Bill Gates-nek, feleségének és három gyerekének van, mit a tejbe aprítania. A lexikonokban is feljegyezték: háza 48.000 négyzetméternyi területű telken áll, értéke csaknem 54 millió dollár. A ház Bauhaus stílusban épült. Még a milliárdos címét is megadták: 1835 73rd Ave NE, Medina, WA 98039. A házba érkező látogatók belépéskor egy mikrochipet kapnak, amire ráírhatják személyes „igényeiket” – ezek után a ház bármelyik helyiségébe érve, az elektronika a látogató személyiségéhez igazítja a hőmérsékletet, a zenét, illatokat vagy akár a falon függő elektronikus festmények megjelenítőit. Gates háza intelligens épület, és nem más vezérli, mint egy speciális Windows NT. A milliárdos nagy műgyűjtő, Edward Hopper nevével fémjelzett gyűjteménye világviszonylatban is igen jelentős.

Bill Gates 2005. március 2-án lovagi címet kapott az angol királynőtől. Mivel nem birodalmi alattvaló, nevében a Sir előtag helyett be kell érnie a KBE utótaggal (Knight Commander of the Order of the British Empire).