2024 június 13

Leginkább a gyermektelen párok érdeklődnek a CSOK iránt

A 2024-ben induló CSOK Plusz iránt leginkább a gyermektelen párok érdeklődnek, akik többsége két gyerek vállalását tervezi – derül ki annak a több mint 16 ezer felhasználó adataiból, akik a Bankmonitor CSOK Plusz kalkulátorával ellenőrizték, hogy jogosultak-e a támogatásra.

A Bankmonitor összefoglalója szerint a több mint 16 ezer felhasználó közül csaknem minden második (45,4 százalék) gyermektelen, 31,9 százalékuk egy, 16,5 százalékuk pedig két meglévő gyerek mellé vállalna további babát. Mindössze 4,66 százalék volt azok aránya, akik azt fontolgatják, hogy három meglévő gyermekük mellé vállalnak újabbat. A kalkulátort használók többsége (43,3 százaléka) egy gyereket vállalna, 33,6 százalékuk kettő, 14,1 százalékuk pedig három gyereket tervez. A jelenleg még gyermektelenek 25 százaléka egy, 52 százaléka két gyereket vállalna, 22 százalékuk pedig három babával számol – ismertette a távirati iroda.

A Bankmonitor szerint nagy várakozások előzik meg a jelenlegi CSOK-ot 2024-től felváltó CSOK Pluszt, ami egy legfeljebb 3 százalékos fix kamatú támogatott hitel, ahol az igényelhető hitel maximális összege a vállalt gyerekek számától függően 15, 30, illetve 50 millió forint lehet. A CSOK Pluszhoz hitelelengedés is kapcsolódik, a második gyerektől kezdődően gyerekenként 10 millió forinttal csökken a fennálló tőketartozás. További jelentős pénzügyi segítséget jelent, hogy a CSOK Plusszal lakást vásárlóknak 80 millió forint értékhatárig továbbra sem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetniük – ez alapesetben a vételár 4 százaléka -, valamint újépítésű lakásoknál visszaigényelhetik az 5 százalékos lakásáfát, építkezésnél pedig 5 millió forint összeghatárig a 27 százalékos forgalmi adót. A jelenlegi CSOK és a 2024-től induló CSOK Plusz között jelentős különbség, hogy míg az előbbi meglévő és vállalt gyerekekre egyaránt igényelhető, az utóbbi feltétele a gyerekvállalás – tették hozzá.