Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Lecsapnak a fiatalokra a bankok

Hamarosan megtudják a ponthatárokat

Július 26-án teszik közzé a felsőoktatási felvételi ponthatárokat az egyetemek és főiskolák. A tanulmányok megkezdése előtti felkészülésnek sok esetben része az új bankszámla nyitása is.

Erre ugyanis szükség lehet ahhoz, hogy a diák maga tudja fizetni egyetemi vagy éppen kollégiumi költségeit, esetleg az albérlet díját, illetve annak közüzemi számláit. De ha például a szülők más városban laknak, akkor vészhelyzet esetén is jól jön, ha néhány órán belül tudnak pénzt utalni a gyereknek. 

Más generáció, más elvárások

A CIB Bank megbízásából a közelmúltban készített, reprezentatív kutatás szerint a 18-24 éves korosztály sok szempontból mást vár el a pénzügyi szolgáltatóktól, mint általában a felnőtt lakosság.

A felmérésből kiderült, hogy az okostelefonos applikációt a teljes lakosság nagyjából egyharmada tartja fontos követelménynek a bankjával kapcsolatban, miközben a 18-24 éveseknél jóval magasabb, 45 százalékos ez az arány. Ez nem meglepő, hiszen a kutatás szerint ennek a generációnak 93 százaléka szokott mobileszközön internetezni, míg a teljes lakosság körében ez az arány 77 százalék.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

App-használatban is vezetnek

A 18-24 évesek 90 százalékának van okostelefonja, 87 százalékuk pedig applikációkat is szokott letölteni rá. Azok, akik már rendelkeznek bankkapcsolattal, a pénzintézetük mobilalkalmazását is nagyobb arányban használják, mint a teljes lakosság: a 18-24 év közöttiek 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy letöltötte bankja applikációját, míg a teljes lakosság körében ez az arány 19 százalék.

Emellett a banki mobilalkalmazást még nem használó fiatalok 60 százaléka nyitott arra, hogy egy éven belül elkezdje használni az applikációt – áll a CIB Bank közleményében.

Interneten intézkednek

Kiderült továbbá, hogy az internetbank is népszerűbb a fiatalok körében: a megkérdezett 18-24 évesek 73 százaléka intézett banki ügyet az elmúlt egy évben ezen a csatornán, míg a teljes lakosságra nézve ez az arány kicsit alacsonyabb, 69 százalék.

A 18-24 évesek 53 százaléka szokott internetbankban átutalásokat végezni, 51 százalék ellenőrzi számlaegyenlegét, 12 százalék használja információszerzésre, 10 százalék pedig mobiltelefon egyenlegfeltöltést is végez.

Mivel a 18-24 évesek többsége már gyerekkorától kezdve használja az internetet, számukra az internetbank kevésbé számít innovatív, újszerű ügyintézési módnak: mindössze 64 százalékuk nyilatkozta azt, hogy ilyennek látja ezt a csatornát, míg a teljes lakosság 71 százaléka vélekedik így. 

Fontos a kedvezmény is

Az online ügyintézési lehetőségek mellett ennek a korosztálynak az is fontos, hogy a diákévek alatt alacsony költségek mellett bankolhasson: a 18-24 évesek közel háromnegyede számára fontos szempont a bankválasztásnál, hogy az adott pénzintézet milyen díjakon kínálja termékeit. 

A CIB Bank hangsúlyozta: azoknak, akik már elmúltak 18 évesek, de még nem töltötték be a 24. életévüket, és bemutatják nappali tagozatos diákigazolványukat, az ECO bankszámlát Diákkedvezménnyel 0 forintos számlavezetéssel kínálja.

Ráadásul azoknak, akik 2017. január 1. és 2017. december 31. között nyitják meg a számlát, a VISA Inspire elektronikus bankkártya díja is 0 forint az első évben, csakúgy, mint a 2017. december 31-ig a mobilalkalmazáson és az internetbankon keresztül indított belföldi eseti forint átutalási megbízások tranzakciós díja.