Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Lássuk meg a viharban a lehetőséget

A feltörekvő piacok megszenvedik az adósságválságot, az amerikai dollár szédelgését és a nyersanyagárak összeomlását. Azonban a Saxo Bank az „Alapvető Ügyleteink a 4. negyedévre” elemzésében úgy véli, hogy van remény és befektetési lehetőség, jóllehet továbbra is kitart a tettetés és halogatás a gazdaságpolitikában.

Ördögi körben?

A Saxo Bank vezető közgazdásza, Steen Jakobsen szerint „A tettetés és halogatás politikája egy ördögi kört indított el, amelyben a feltörekvő piacok országai által kibocsátott, dollárban denominált adósságot váltották helyi valutákra. Ezután az erősebb dollár következtében egyrészt nőttek az adósságterhek, másrészt csökkentek a nyersanyagok, vagyis a feltörekvő piacok számos országában a legfontosabb exportcikkek árai.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Kisebb kereslettel és visszaeső növekedéssel néztek szembe ezek az országok. Történt mindez egy olyan világgazdaságban, amelyet a fedezet nélküli pénz, a dollártartalékok, dollárban jegyzett nyersanyagárak és adósság, valamint egy erősödő amerikai dollár jellemzett. Nem lehet csodálkozni azon, hogy a világgazdaság növekedési üteme drámaian csökkent – az egyetlen meglepetés az, hogy a politikai döntéshozók meglepettnek tűnnek” – tette hozzá Jakobsen. A feltörekvő piacokon tapasztalható volatilitás és zavar ellenére látnak reményt.

„A feltörekvő piacokon mindent feldúló vihar egyben a legnagyobb lehetőség is, amit évtizedek óta láthattunk.”

Úgy véli, hogy ezt a lehetőséget a devizapiacon kell megjátszani, a likviditás és a hozzáférés miatt. Sok feltörekvő piaci országban nincsenek meg az adottságok egy egészséges, erős tőkepiachoz. Továbbá különböző tanulmányok is azt mutatják, hogy a feltörekvő piacokon realizált jövedelmek több mint 80 százaléka a devizaügyletekből jön, háttérbe szorítva a kötvényeket és a részvényeket. Mindent egybe véve Steen Jakobsen vételre ajánlja úgy általában a feltörekvő piacokat. Vallja, hogy a jelenlegi hatalmas vihar közepette is hiba lenne azt gondolni, hogy „a nap soha nem fog már előbukanni.”

Árupiac

Szeptember nagy részében több nyersanyag, köztük az ipari fémek ára stabilizálódott, azt követően, hogy az évezred kezdete óta nem látott szintekre esett vissza. Növekvő kínálat jellemezte a meghatározó nyersanyagokat a fémektől az energiahordozókon át a gabonákig, komoly pusztítást okozva azokban az országokban, amelyeknek a jóléte a nyersanyagexporttól függ.

A Saxo Bank árupiaci stratégiai vezetője, Ole Hansen arra számít, hogy 2015 utolsó negyedévében, meglátjuk a fényt az alagút végén, feltételezve, hogy a nyersanyagok kínálata csökken. De ha a kereslet visszaesik, akkor ez az alagút még hosszabbnak bizonyulhat, alig hagyva némi reményt.

Makrogazdaság

Mads Koefoed, a Saxo Bank vezető makrogazdasági stratégája szerint a régóta várt Fed kamatemelés lesz a negyedik negyedév meghatározó makrogazdasági eseménye. Ugyanakkor a feltörekvő piacok is komoly tényezők maradnak, és a kockázatvállalási kedv nyár végi visszaesését követő gyengélkedések utólag túlzottnak bizonyulhatnak.

Deviza

A Saxo Bank vezető devizapiaci stratégája, John Hardy szerint a Fed szeptemberi döntése megmutatta, hogy a Fed politikája globális hatású, és különösen erősen érvényesül a feltörekvő piacokon. A 4. negyedévben számítani lehet a kockázati kedv megélénkülésére és ezzel kapcsolatosan egyes devizák, mint pl. a rubel, a brazil reál, a török líra és a dél-afrikai rand pozitív korrekciójára, de a konzervatívabb kereskedők másfelé keresnek lehetőségeket – például Mexikóban vagy Lengyelországban.

Kötvények

A Saxo Bank fix jövedelmű eszközök kereskedéséért felelős vezetője, Simon Fasdal szerint félelem fertőzte meg a piacokat a 3. negyedévben, de éppen ennek a felismerése kínálhat nagy lehetőségeket a 4. negyedévben.

Fasdal azzal érvel, hogy a feltörekvő piacokon keresztül vezet az út a lehetőségek kihasználása felé. A feltörekvő piacok eszközeitől való általános eltávolodás jelentősen növelte a fejlett piacok és a feltörekvő piacok hozamai közötti különbséget, és több feltörekvő piaci országban is igen alacsony a növekedési ütem, ami változhat.

Ázsia

Bár sokan úgy érzik, hogy a feltörekvő piacokon az eladási hullám túlzott, és már a gödör aljára érkeztünk, a Saxo Bank ázsiai makrogazdasági stratégája, Kay Van-Petersen ennek az ellenkezőjét gondolja. Szerinte az olcsó pénz, amely a Fed mennyiségi lazításának eredménye, valamint Kínának a globális pénzügyi válság során bevezetett masszív ösztönző intézkedései hatására az eszközök világszerte jelentősen inflálódtak. A globális növekedés lassul, a nyersanyagok árainak csökkenése még nem állt meg, a feltörekvő piacok pénzügyi eszközeinek pedig még meg kell küzdeniük a makrogazdasági tényezők romlásával.

Részvények

A Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája, Peter Garnry szerint 2015 harmadik negyedévére úgy fogunk emlékezni, mint a nagy ébresztőre, mivel a volatilitás első és második deriváltja alapján a globális részvények leghevesebb időszakukba sodródtak a 2008- as pénzügyi válság óta. A fejlett piacok részvényárfolyamai 6,2%-kal csökkentek a negyedévben, a feltörekvő piacok részvényei pedig jelentősen, 16,2%-kal zuhantak.

Garnry úgy véli, hogy több feltörekvő piacon is olyan erők dolgoznak, amelyek eredményeként ezek a piacok átalakulnak pusztán export által vezérelt és árucikkeket termelőkből kiegyensúlyozottabb gazdaságokká, ahol a növekedés forrását már nagyobb mértékben jelenti a hazai fogyasztás, a középosztály bővülésének megfelelően. Az átalakulás már folyamatban van, és a tőke vissza fog áramlani a feltörekvő piacokra, amint az amerikai kamatlábak alakulása világossá válik.