2023 december 03

Közel hatvanmilliárdot fizethet a Telekom

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. május 22-én pályázatot hirdetett a még meg nem nyitott 800 MHz-es és 2600 MHz-es frekvenciasávok, valamint a 900 MHz-es, az 1800 MHz-es, továbbá a 26 GHz-es még ki nem osztott frekvenciasáv-részek hasznosítására. 2014. június 16-án a Magyar Telekom jelentkezést adott be a pályázatra.

A médiahatóság ma közölte a Magyar Telekommal a pályázatot lezáró határozatát.

A Magyar Telekom a határozat alapján a fent felsorolt frekvenciasávok használatára – a vonatkozó feltételek teljesítése esetén, a frekvenciahasználati jogosultság idő tartamának ötéves meghosszabbodására tekintettel – 2034. június 15-ig jogosult. A határozat szerint a Magyar Telekom az elnyert frekvenciablokkokért 58,65 milliárd forint díjat köteles fizetni, mely várhatóan 2014. negyedik negyedévben kerül kifizetésre. A határozat alapján elnyert frekvenciasávok jövőbeni éves sávdíjainak jelenértéke, várhatóan 36,8 milliárd forint összegben aktiválásra kerül 2014. negyedik negyedévben.

A frekvenciapályázat mind a négy indulója nyert blokkokat

Az elvárt 104 milliárd forint minimumdíjnál többért, összesen 130,63 milliárd forintért értékesítette szélessávú mobil-adatforgalomra alkalmas frekvenciakészletét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a nyerteseket hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón hirdették ki.

A három legnagyobb értékű csomagra a várakozásoknak megfelelően a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone kap használati jogosultságot, míg a Digi Távközlési Kft. egy kisebb frekvenciacsomag nyertese lett. A nyertesekkel az NMHH hatósági szerződést köt, a szolgáltatók 2034-ig jogosultak használni a frekvenciákat.

Karas Monika, a hatóság elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a sikeres pályázat megteremti a digitális gazdaság fejlesztésének lehetőségét, felgyorsul a mobil-adathálózat sebessége, az internetpenetráció nőni fog és a jelenleg még hátrányos helyzetben lévő kistérségek is bekapcsolhatók a digitális vérkeringésbe.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]