2024 április 13

Kicsattanó optimizmus az arany piacán

A szárnyaló árfolyam miatt megnövekedett érdeklődés jó alkalom arra, hogy a privát elemzőházak, befektetési tanácsadók, alap- és vagyonkezelők mellett a banki elemzők is hallassák hangjukat az aranyár további alakulását illetően – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az arany árfolyama hosszú hónapokon át a pálya szélére szorulva tengette mindennapjait, mígnem a jegybanki intézkedések hatására ismét a figyelem középpontjába került. Azóta a nyersanyagok közül szektortársait lepipálva emelkedett a sárga fém jegyzése, és a szkeptikus hangok is elnémultak. Alig van elemző, aki kétségbe vonná az arany számára optimista jövőképet. Ennek megfelelően egymást érik a vezető bankházak ajánlásai az arany vásárlását illetően, a célárak pedig az egy évvel ezelőtt elért történelmi rekord irányába mutatnak.

De vajon valódi hozzáértés és összetett előrejelző modellek vannak a hangzatos célárak mögött, vagy inkább csak ösztönös tapogatózás zajlik a sötétben, sőt netán puszta önérdek vezérli a megnyilatkozó elemzőket? Korábban volt nem is egyszer gyanú arra, hogy a piacbefolyásoló súllyal bíró nagy pénzintézetek saját spekulatív pozícióik erősítésére manipulálhatták ajánlásaikkal a befektetőket. A legmegalapozottabbnak a hosszútávú hitelesség, tehát a jól felfogott üzleti érdek miatt a saját ügyfeleknek szánt, és csak szűkebb körben terjesztett piaci tájékoztatók tűnnek.

Az egyre valószínűbbé váló jegybanki élénkítések hatására a Goldman Sachs vezető nyersanyagpiaci elemzője, Jeffrey Currie még a hónap elején egy tévéinterjúban úgy nyilatkozott, hogy a pénzcsapok megnyitása „döntő befolyással lenne az aranyár fokozott emelkedésére”. A világ egyik legnagyobb befektetési bankjának akkori hivatalos álláspontja szerint a jegybankok mérlegfőösszegének várható bővülése eredményeként az év végéig 1.840 dollárig is emelkedhet egy uncia színarany árfolyama.

A hónap közepén, amikorra már bizonyossá vált az amerikai Fed és az Európai Központi Bank által egyelőre időbeni korlát nélkül tervezett és várhatóan ismételten csillagászati összegeket felemésztő kötvényvásárlási programja, valamint az Amerikában még hosszú ideig nulla közeli szinten tartott alapkamat, a svájci Credit Suisse is jelentkezet egy 12-havi előrejelzéssel. Az elemzők a kormányzati kötvények alacsony kamatozására, a laza monetáris politikára és a mennyiségi könnyítésre való utalással számítanak a jövőben magasabb aranyárra. Emlékeztetnek továbbá arra, hogy legutóbb kulcsfontosságú technikai szintek fölé került az árfolyam, és a befektetési kereslet is megélénkült. Ezért a bank szakemberei az elkövetkezendő 12 hónapban 1.850 dollárig várják az aranyár emelkedését.

„Arany: Igazodás a nullához” (Gold: Adjusting For Zero) címmel a német Deutsche Bank jelentetett meg nemrégiben egy tanulmányt, amelyben a szerzők a nulla pontra látják lesüllyedni a növekedést, a kamatokat, a fejlődési sebességet és a bizalmat a világban. Ezért megállapítják, hogy „a politikusok számára világszerte szinte már nem is marad tényleges választás a cselekvésre. A világnak növekedésre van szüksége, aminek az eléréséért hajlandó mindent megtenni.” Ehhez hozzá tartozik akár a tényleges fedezettel nem bíró pénz („Fiat money”) egyre nagyobb mennyiségben történő kibocsátása is. Emiatt a tanulmány írói 2013 első félévére unciánként 2.000 dollárig emelkedő aranyárat prognosztizálnak.

Szintén 2.000 dollárra várja hat havi időtávon az arany árfolyamát a Bank of America (BofA) Merrill Lynch. Továbbá a Fed „könnyű pénz” politikájára való reakcióként 24 hónap távlatában elérhető lehet a bank véleménye szerint a 2.400 dollár is. Az új célárfolyam arra a várakozásra épül, hogy az amerikai jegybank 2014 végéig fogja fenntartani a QE3 intézkedéscsomagot és az Operation Twist névre keresztelt kötvénycsere-program is átnyúlik majd még a jövő évre. Ennél is tovább megy ugyanakkor a BofA egyik elemzője, Stephen Suttmeier, aki egy a pénzintézet ügyfeleihez eljuttatott ajánlásában technikai érvekkel támasztja alá a szerinte várható aranyár-emelkedést. Miután az arany jegyzése elhagyta az egy éve csökkenő trendcsatornát és ezzel lezárult a korábbi korrekciós szakasz, most az 1.800 és 1.925 dollár közötti ellenállások célba vételére kell számítani. Véleménye szerint hosszabb távon, 2014 elejéig, pedig még akár a 3.000 dollár is elérhetővé válhat. Két másik kollégája egy sajtónyilatkozatban még ennél is távolabbra próbál tekinteni a jövőbe, és ez alapján az unciánként 3.000 és 5.000 dollár közötti tartományt is elérhetőnek tartja.

Érdekes párhuzamot von a Citigroup elemzője Tom Fitzpatrick, aki az aranyár mostani alakulását és a 2007-es év grafikonképét szintén egy ügyfeleknek szánt tájékoztatóban hasonlítja össze. Érvelése szerint, amikor 2007-ben az árfolyam végül sikerrel vette már a hosszabb ideje előtte tornyosuló akadályt, egy fél éven belül 60%-kot emelkedett, és a konszolidációra is csak az áttörés felett 50%-kal került sor. Amennyiben most is valami hasonló történne, akkor az uncia ára 2013 első negyedévének végére 2.450-2.500 dollárra erősödhetne.