2024 május 21

Két évtizede nem volt ilyen súlyos vasúti szerencsétlenség Indiában

Az indiai hatóságok közölték, hogy vasárnap befejezték a mentési munkálatokat az ország több mint két évtizede leghalálosabb vasúti balesete után. A szerencsétlenségben 275 ember vesztette életét, köszönhetően egy jelzőberendezés meghibásodásának.

Közel 1200 sérült

A péntek esti baleset halálos áldozatainak számát 288-ról lefelé módosították, miután kiderült, hogy néhány holttestet kétszer számoltak meg – közölte Pradeep Jena, a keleti Odisha állam főtitkára. Nem valószínű, hogy a számok emelkedni fognak – mondta újságíróknak. „Most már a mentési művelet befejeződött”.

A baleset következtében közel 1200 ember sérült meg. A baleset akkor történt, amikor egy személyvonat neki ütközött egy álló tehervonatnak, majd kisodródott és egy másik ellenkező irányba haladó személyvonatba csapódott.

Az állami Indiai Vasút, amely saját bevallása szerint naponta több mint 13 millió embert szállít, azon dolgozik, hogy javítson az elöregedett infrastruktúrára fogható, hiányos biztonsági adatain.

Narendra Modi miniszterelnök, aki a jövő évben esedékes választások előtt áll, szombaton ellátogatott a helyszínre, hogy beszéljen a mentőmunkásokkal, megvizsgálja a roncsokat és találkozzon a sérültek egy részével. „A bűnösök szigorú büntetést fognak kapni” – mondta Modi.

Előzetes vizsgálat

Az előzetes vizsgálat szerint a Kolkatából Chennaiba tartó Coromandel Expressz 128 km/órás (80 km/órás) sebességgel letért a fő vágányról, és egy hurokvágányra – a vonatok parkolására használt mellékvágányra – hajtott, majd a hurokvágányon parkoló tehervonatba ütközött – mondta Jaya Varma Sinha, a vasúti igazgatóság tagja.

Az ütközés következtében a Coromandel Expressz mozdonya és első négy vagy öt kocsija átugrott a síneken, felborult, és a második fő vágányon 126 km/h sebességgel az ellenkező irányba haladó Yeshwantpur-Howrah vonat utolsó két kocsijába csapódott – mondta el az újságíróknak.

Mindkét személyvonat mozdonyvezetője megsérült, de túlélte a balesetet – mondta.

Helyreállítási munkálatok

A munkások nehézgépekkel takarították el a sérült síneket, a roncsolt vonatokat és az elektromos kábeleket. Több mint 1000 ember vett részt a mentésben – közölte a vasúti minisztérium a Twitteren.

„A cél az, hogy szerda reggelre a teljes helyreállítási munka befejeződjön, és a sínek működjenek” – mondta Ashwini Vaishnaw vasúti miniszter.

A halottak családjai 1 millió rúpia (12 000 dollár) kártérítést kapnak, míg a súlyos sérültek 200 000 rúpiát, a könnyebb sérültek pedig 50 000 rúpiát – mondta Vaishnaw szombaton.

Részvétét fejezte ki Ferenc pápa, Joe Biden amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock