2024 május 20

Jól kapta el a rajtot Európa

A kereskedés kezdetén a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,17 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,56 százalék emelkedést mutatott.

Londonban 0,15 százalék emelkedéssel kezdett az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,35 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,36 százalékkal erősödött nyitáskor. Milánóban 0,37 százalék, Madridban 0,58 százalék volt az emelkedés kezdéskor.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 4,86 pontos emelkedéssel, 34 256,07 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,01 százalékkal erősödött.

Emelkedik az olaj ára
A Brent nyersolaj ára az európai tőzsdék nyitása előtt 0,83 százalékkal állt magasabban hordónként 54,41 dolláron, a WTI nyersolajé pedig 0,78 százalékkal magasabban 51,76 dolláron.

A dollár gyengült, az euró erősödött. A Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve kevésbé bizonyult „hájának” a piaci várakozásoknál, ami nem kedvezett a dollár árfolyamának, az euró így hat havi csúcs közelébe erősödött. A főbb devizákkal szemben kalkulált dollár-index 0,07 százalékkal csökkent, az euró-index 0,14 százalékkal emelkedett. Az eurót 0,15 százalékkal jegyezték erősebben 1,1235 dolláron.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Korrekciós időszakban vagyunk

Folytatódhat a technikai korrekció a magyar tőzsdén, a JPMorgan elemzése hathat a Richter kereskedésére – közölte Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-vel. Hozzátette: felülsúlyozásról semlegesre rontotta ajánlását a JPMorgan a Richter részvényeire, a korábbi 8230 forintos célárat 7310 forintra mérsékelve.

Kiemelte: csütörtökön és pénteken az OTP osztalékfizetése áll majd a fókuszban a BÉT-en. A bankcsoport összesen több mint 82 milliárd forint osztalékot fizet ki, ez részvényenként 192,49 forint, 2 százalék feletti osztalékhozammal. Utoljára csütörtökön lehet OTP részvényt vásárolni osztalékkal, a szelvény május 26-án kerül le a papírról.

Erre figyel ma mindenki

A figyelem központjában az OPEC bécsi tanácskozása lesz, amelyen döntés születhet arról, hogy az év eleje óta követett termeléskorlátozás határidejét meghosszabbítsák. Piacbefolyásoló hatással lehet még Donald Trump amerikai elnök brüsszeli látogatása is, ahol az EU és a NATO vezetőivel folytat tárgyalásokat védelmi, kereskedelmi, környezetvédelmi kérdésekről.

Az olajár emelkedett az OPEC csütörtöki bécsi közgyűlése előtt, amitől a termeléscsökkentési megállapodás meghosszabbításának bejelentését várják a piacok. Az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelők az év eleje óta korlátozzák termelésüket az árak stabilizálása érdekében. Az eredetileg féléves időtartamra kötött megállapodással nem sikerült csökkenteni a felhalmozott olajkészleteket, ezért annak hatályát 9 vagy 12 hónappal meg fogják hosszabbítani.

Így áll Ázsia
Az ázsiai tőzsdék erősödéssel nyitották meg a csütörtöki globális tőzsdei kereskedést. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Tokió 0,4 százalékkal, Szöul egy százalékkal, Sanghaj 1,2 százalékkal, Hongkong 0,8 százalékkal állt magasabban. A hongkongi tőzsdeindex 22 havi csúcsot érintett, a szöuli index pedig napközbeni rekordot állított be.

Vegyesen zárt Európa

A londoni FTSE100 index 0,38 százalékos emelkedéssel, a frankfurti DAX-30 0,15 százalékos csökkenéssel, a párizsi CAC-40 mutató 0,22 százalékos mínusszal fejezte be a napot. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 479,73 pontos, 1,38 százalékos csökkenéssel, 34 251,21 ponton zárt szerdán.