2023 január 29

Jó hír a fémipari vállalkozásoknak

Rainer Dulger, az ágazat szakmai képviselete, a Gesamtmetall (Gesamtverband der Arbeitgeberverbände der Metall- und Elektro-Industrie e. V.) elnöke a német dpa hírügynökségnek adott interjúban figyelmeztetett az energiaárak növekedésének kockázatára, valamint a minimálbér régiónként és ágazatonként eltérő mértékű meghatározásának szükségességére is.

Kedvezően alakulnak a megrendelések

Lendületes évkezdetre számítanak, a hangulat ismét optimista – mondta Rainer Dulger. “A 2014-es évre három százalékos növekedést várunk az idei pozitív nulla után” – fogalmazott. A fémfeldolgozó és villamos-gépipar így a szakértők által jövőre másfél-két százalékosra becsült német gazdasági növekedés motorjaként szolgálhat.

“Az üzleti hangulat jó, a számok azonban ezt még nem tükrözik” – vázolta az aktuális helyzetet a Gesamtmetall elnöke. Az ágazat kapacitáskihasználtsága jelenleg 84 százalék, ami elmarad a hosszú távú átlagtól. “A megrendelések jól alakultak az idén, ami bizakodásra ad okot az előttünk álló évre vonatkozóan is” – mondta.

Kérdés miként alakulnak az energiaárak?

Rainer Dulger szerint az ágazatra az energiaárak növekedésének kockázata jelenti a legnagyobb veszélyt. Az energia-intenzív tevékenységet folytató iparágak hamarosan eleshetnek kedvezményeiktől, ami “nagy aggodalommal tölt el bennünket” – fogalmazott. Amennyiben ezeket, a megújítható energiaforrások támogatása alóli felmentéssel kapcsolatos kedvezményeket az EU közvetett állami szubvencióként sorolja be, az hatalmas többletköltségeket róhat az ágazat vállalataira.

Intelligens és megfizethető megoldások kellenek

“A megújítható energiaforrásokat csak versenyképes módon lenne szabad kiaknázni. Amennyiben ez nem sikerül, azt tudomásul kell venni és fel kell hagyni a szubvencionálással. Intelligens és megfizethető megoldásokra van szükség, nem ideológiára” – hangsúlyozta a Gesamtmetall elnöke. “Amennyiben az energiafordulat a jelenlegi módon megy tovább, az kudarchoz fog vezetni” – hangsúlyozta.

Egyes vállalatok számára az energiaárak emelkedése akár a csődöt is jelentheti. “De ha csődöt nem is, az elvándorlásukat mindenképpen maga után vonhatja” – figyelmeztetett a Gesamtmetall elnöke, hozzátéve, hogy ez súlyos következményekkel járhat a munkaerőpiacon is. A fémfeldolgozó és villamos-gépipar jelenleg 3,7 millió alkalmazottat foglalkoztat Németországban. “2010 márciusa óta 280 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma, holott az ágazat teljesítménye még most is elmarad a válság előtti szinttől” – mutatott rá.

Rainer Dulger szerint a németországi energiafordulatot “nem lehet eléggé megreformálni”, az energiaárak emelkedését pedig “azonnali és hatékony intézkedésekkel” meg kell akadályozni.

Súlyosan érinti a beszállítókat a minimálbér bevezetése

A Gesamtmetall elnöke bírálta a 8,50 eurós minimális órabér szövetségi szintű bevezetésének tervét. “Ez a mi alkalmazottainkra nem vonatkozna, mivel nálunk ennél magasabb a bérszínvonal, súlyosan érintené azonban beszállítóinkat, elsősorban a szolgáltatási területeken” – mondta. Rámutatott, hogy a minimálbért regionális és ágazati bontásban különböző szinten kellene meghatározni.