2023 december 10

Javította idei várakozásait a Richter

Bogsch Erik szerint az első három hónapban elért eredményekre alapvetően két dolog volt hatással: egyrészt éves alapon alacsony bázisról emelkedtek a bevételek, másrészt beléptek új elemek is, mint a cariprazine-ból származó royalty bevételek vagy a növekvő Esmya értékesítés. A rubel erősödése jelentős pénzügyi eredményt hozott. Ezeknek köszönhetően kezdte jól az évet a gyógyszergyártó.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Ezek a fő számok

A Richter nettó nyeresége 19,79 milliárd forint volt 2017 első negyedévében, 70,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, a 11,6 milliárd forintot.

A csoport árbevétele az év első három hónapjában 112,68 milliárd forintot tett ki, 26,1 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit, euróban számítva 27,3 százalékkal 364,6 millió euróra emelkedett. A vállalat valamennyi régióban kiváló árbevétel-növekedést tudott elérni.

A bruttó fedezeti hányad a bázisidőszakban elért 59,7 százalékról 55,1 százalékra esett, az üzleti eredmény 7,6 százalékkal, 16,67 milliárd forintra nőtt. Az egy részvényre jutó eredmény így 106 forint lett, amely 68,3 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz (63 forint) képest.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az árbevétel növekedése ellensúlyozni tudta a költségek növekedését. Az első negyedévben magasabbak voltak az értékesítési, működési és K+F költségek is.

Így teljesítettek a piacok

Az egyes piacokat tekintve elmondható, hogy az orosz piac és az EU12 tagállamai (2004 óta csatlakozott államok) meghatározóak, a bevételek több mint harmada a régióból származik. Mellettük a Richter folyamatosan bővíti nyugat-európai, amerikai, kínai és latin-amerikai piacát.

Magyarországon 2017 első negyedévében 0,5 százalékos forgalomnövekedést értek el, a magyar piac stabilnak mondható. Ugyanakkor a hatósági szabályozás szigorítása miatt idén mintegy 4 milliárd forintos fejlesztésre kényszerül a vállalat.

A nyugat-európai piacon elsősorban az Esmya növekvő eladásainak köszönhető a 38,3 százalékos forgalombővülés. A régiós országok közül Lengyelországban 13,9 százalékos forgalomnövekedést mértek egy influenzakészítmény eladási miatt. Oroszországban is nagy volumennövekedés volt: rubelben 10,2 százalékos, euróban 45,7 százalékos. A volument a rubel erősödése és a javuló termékportfólió segítette.

Az USA-ban 21,9 millió dolláros árbevételt ért el a gyógyszergyártó, amely 14,3 millió dolláros növekedést jelent. A jelentős emelkedés a cariprazine-hoz (Vraylar) kapcsolódó royalty árbevételnek köszönhető.

Mi várható idén?

Bogsch Erik elmondta, hogy az euróban számolt árbevétel 5 százalékos emelkedésére számít a cég 2017-ben, míg februárban még 3 százalékos növekedést prognosztizáltak. A vezérigazgató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az árfolyamingadozások miatt nehéz pontos előrejelzést adni, az első negyedév teljesítménye pedig nem garantálja a tendencia folytatódását az év hátralévő részére.

A februári előrejelzéshez képest több szegmensben is módosította várakozásait a cég, így például a lengyel piacon a korábbi stagnálás helyett 0 és 5 százalék közötti árbevétel-növekedés várható többek között az erős influenzajárvány és a Groprinosin eladások miatt. Az Egyesült Államokban szintén stagnálást várt a cég korábban, most viszont úgy látja, hogy akár 10 százalékkal is emelkedhetnek a bevételek. A nyugat-európai országokban 10-15 százalékos bővüléssel, a kelet-európai régióban továbbra is 5 százalékos csökkenéssel számol a vállalat, Magyarországon pedig stagnálást vár 2017-ben – fejtette ki a vezérigazgató.

Elmondta azt is, hogy a Richter továbbra is a termékportfólió szélesítésén dolgozik, termékakvizíció formájában, azonban konkrét tervekről egyelőre nem adott tájékoztatást.