Rendkívüli Hírek:

2024 november 25

Így lehet megállapítani, hogy jó-e a forralt bor

Sok ember számára a karácsonyi vásárban a sétáláshoz hozzátartozik a forralt bor, akárcsak a sült mandula vagy a kandírozott alma.

Számos standon szolgálják fel az italt, gyakran nyomtatott karácsonyi vásár logójával ellátott kerámia betétpoharakban, amelyeket egyes rajongók emlékül hazavisznek. Csak az, ami benne van, néha hagy némi kívánnivalót maga után: túlzottan cukros, minden íz nélkül, néha pedig forró helyett csak langyos – jegyzi meg a spiegel.de hírportál.

Yvonne Heistermann, a németországi Sommelier Union elnöke megerősíti, hogy a karácsonyi vásárokon gyakran vannak gyengébb minőségű forralt borok – de néha nagyon jók is! „Egy jó forralt bornak tényleg olyan ízűnek kell lennie, mint a bornak ” – mondja a dpa hírügynökségnek.

Ne legyen csípős, szénsavas

,,Ne legyen csípős, szénsavas, azaz alkoholos íze, de érezni kell a bor illatát, kiegészítve karácsonyi fűszerek illatával és egy kis édességgel.”

Ez teljesen másként hangzik, mint a gyakran felszolgált cukros likőr. Heistermann különösen nagy hangsúlyt fektet a borra, amely a fő összetevő. „Minél jobb a minőség, annál nagyobb az élvezet”.

A többi összetevő is fontos: a narancslé, „lehetőleg frissen facsart”, valamint olyan fűszerek, mint a fahéj, csillagánizs, citromhéj, szegfűszeg vagy vanília. A törvényi definíció szerint a forralt bor alkoholtartalmának legalább hétnek és 14,5 százaléknál kisebbnek kell lennie. A jó forralt borok alkoholtartalma általában tíz és tizenkét térfogatszázalék között van.

Ahol sorban állnak, ott jó lehet a forralt bor

De honnan tudod, hol lehet igazán jó forralt bort kapni? „Ha hosszú sorban állás van egy standnál, az mindenképpen jó jelzés” – mondja Heistermann. – Az emberek gyorsan rájönnek az ilyen dolgokra.

És honnan lehet felismerni a rossz forralt bort? Heistermann figyelmeztető jeleket nevez meg: „Ha egy forralt bor nagyon édes, az gyanús lehet. Az édességgel sok mindent el lehet rejteni.” A forralt bor néha több cukrot tartalmaz, itt az alkohol különösen gyorsan felszívódik .

Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha túl sok a fűszer, például ha a bor íze rendkívül hasonlít a szegfűszeghez. „Egy jó forralt borhoz nem kell sok fűszer.” Olvassa el itt, hogyan készíthet saját maga forralt bort.

Mostanában divatba jött a fehér forralt bor is. Ez Heistermann számára nem kizárt. „A fehérbor általában könnyebb, és nem tartalmaz tanninokat és keserű anyagokat.” Gyakran kevesebb alkoholt is tartalmaz, mint a vörös forralt bor.