2024 június 13

Ígéretes kezdés New Yorkban

A kereskedés kezdetén New Yorkban a DJIA 30 index 0,10 százalék, az S&P 500 index 0,18 százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,32 százalék emelkedést mutatott.A FED épülete

A Bézs-könyvet várják a befektetők

Nyitás előtt a vártnál kedvezőbb makroadatokat követően a zöld tartományban mozognak az amerikai határidős tőzsdeindex. Miként azt a Quaestor elemzői kiemelték a piaci szereplők számára a hazai idő szerint 20:00-kor érkező Bézs-könyv hozhat új információt a Fed gazdasági kilátásait illetően.

A hazai brókerház elemzői a piacot befolyásoló bejelentések közül kiemelték, hogy a New York állami Empire State feldolgozóipari index három hónapos gyenge teljesítmény után ismét emelkedett. A mutató januári értéke minden várakozást meghaladóan teljesített, a várt 3,5 ponttal szemben 12,5 pontra ugrott az index, ilyen magas eredmény 2012 márciusa óta nem született. Az előző havi 0,98 pontos adatot 2,2 pontra korrigálták. Az új megrendelések részindexe kétéves csúcsra, 11 pontra nőtt, a termékek árainak részindexe is emelkedett. A szállítmányok részmutatója 4,7 pontról 15,5 pontra ugrott, továbbá a foglalkoztatottak körülményeit mérő almutató is erősödött.

Egy másik adatközlés szerint a termelő árak három hónap óta először emelkedtek decemberben. Az index 0,4%-kal nőtt, amely megegyezett a piaci várakozásokkal, valamint meghaladta az előző havi 0,1%-os csökkenést is. Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított mutató 0,3%-os növekedést mutatott.

general_motors_121003Jót jelentett a Bank of America – Fizet a GM

A Bank of America negyedik negyedéves profitja a vártnál nagyobb mértékben emelkedett, derült ki a pénzintézet legfrissebb jelentéséből. A bank haszna 3,44 milliárd dollárra ugrott, míg egy évvel korábban 732 millió dollárról jelentett a társaság. A tavalyi eredményeket nagymértékben befolyásolták a közel 11,6 milliárd dolláros egyszeri tételek. A részvényenkénti profit 29 centet tett ki, míg a piac 26 centes értékkel kalkulált. Az árbevétel 15%-kal 21,49 milliárd dollárra nőtt, amely szintén meghaladta a piaci becsléseket.

Közel hat év után újra osztalékot fizet a General Motors autóipari óriás. A GM részvényesek papíronként 30 centes osztalékhoz jutnak. Az Aetna biztosító társaság megemelte az idei éves árbevétel-előrejelzését, legkevesebb 54 milliárd dolláros lehet a vállalat forgalma.