2024 május 23

Hogy hat Trump az amerikai gazdaságra?

Ideális feltétel

A 2016-os év utolsó negyedévében az USA gazdasága ugyan kissé lassult (1,9%), az idei év elején azonban növekedési üteme ismét fellendülni látszik. Az amerikai gazdaságban a beruházási tevékenység tartósnak mondható, a munkanélküliség mértéke pedig a természetes szinten mozog (NAIRU), és enyhén gyorsul a maginfláció (úgynevezett core inflation) is.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az amerikai gazdaság jelenleg a saját potenciális növekedése közelében van, ami ideális feltétel ahhoz, hogy az amerikai központi bank (FED) tovább emelje majd a kamatokat.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Nehéz bármit is számszerűsíteni

Habár sokan összefüggéseket keresnek az amerikai gazdaság idei, év eleji növekedése, és Donald Trump megválasztása között, az AKCENTA CZ szakértői szerint azt nem különösebben lehet összekapcsolni az új amerikai elnök megválasztásával, tekintettel arra, hogy hogy Donald Trump csak idén január végétől tölti be a tisztséget.

Azt, hogy milyen hatással lesznek az új elnök lépései az amerikai gazdaságra, még márciusban is nehéz számszerűsíteni, tekintettel arra, hogy Trump gazdasági programjának részletei ismeretlenek. A részletek – mindenekelőtt az adók, az infrastrukturális és védelmi kiadások területének – ismerete nélkül egyelőre abból a feltételezésből kell kiindulnunk, hogy az amerikai gazdaság növekedésének az idei évben 1,8 – 2,5 százalékos értékek között kellene mozognia.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Vajon tovább szárnyal a dollár?

A dollár alapvető erősödése 2014 második felében és a 2015-ös év első negyedévében zajlott le. Ebben az időszakban a dollár abból húzott hasznot, hogy az amerikai központi bank befejezte az értékpapírok felvásárlásának (úgynevezett Quantitative easing) programját, és ezzel egyidejűleg kezdett el a pénzpiac arra készülődni, hogy a Fed emelni fogja a kamatlábakat. A kamatlábak tényleges emelésére azonban először 2015 decemberében került sor, ezt követően pedig 2016 decemberében.

„A kulcsfontosságú gazdasági változás tehát, amivel a dollár utóbbi 2,5 évi erősödése magyarázható, a kamatlábak emelése” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője, Miroslav Novak. 

„A kamatlábaknak kulcsszerepük lesz az amerikai dollár és az euró idei viszonyának alakulásában is. 2016 decemberében a FED az idei évre háromszori kamatlábemelést jelzett elő. Amennyiben ez valóban így történne, tovább nőhetne a különbség a dollár és az euró kamatlábai között, ami lökést adhatna a dollár további erősödésének” – tette hozzá.

Mire számíthatunk?

Az amerikai valuta nagyon erős árfolyama ellen azonban most fellép az új amerikai elnök, Donald Trump, és már a Fed is említést tesz az erős dollárhoz kapcsolódó kockázatokról. Az USA áruktól megtisztított kereskedelmi mérlegét tekintve a hiány az utóbbi 12 év során jelenleg a legnagyobb. Az erős dollár így növeli az USA-ba irányuló importot.

Az AKCENTA CZ szerint a dollár további erősödése már korlátozott: „az első negyedév végére az euró/dollár árfolyamot 1,04 dollár/euró értékre várjuk. Az idei év felénél a várható árfolyam 1,06 dollár/euró, 2017 év végén 1,10 dollár/euró árfolyam szint körül mozoghat majd.”