2024 április 22

Helle Thorning-Schmidt, az Unió elnöke Dánia miniszterelnöke

Helle Thorning-Schmidt 1966-ban született. Brugge-ben és Koppenhágában szerzett diplomát európai és politikai tanulmányokból. 1996-ban házasságot kötött Stephen Kinnockkal, két gyermekük – Johanna és Camilla – született. Férje Davosban dolgozik a Világgazdasági Fórumnál.

2005-től a dán szociáldemokraták elnöke, 2011-től pedig országának miniszterelnöke, ebben a pozícióban ő az első nő Dániában. Európai politikai pályáját irodavezetőként kezdte az EP-ben (1994-1997), majd a Dán Szakszervezetek Szövetségének tanácsadója lett. 1999-2004 között az Európai Parlament képviselőjeként elsősorban munkaügyi kérdésekkel foglalkozott. 2005-től a dán parlament, a Folketing tagja lett, ahol ő vezette a szociáldemokratákat. 2011 szeptemberében pártja megnyerte a választásokat, így megbízást kapott II. Margit királynőtől, hogy alakítson kormányt. 2011. október 3-án megalakította koalíciós kormányát, amelyben 23-ból 9 miniszteri posztot nő tölt be.

Az uniós soros elnökséget köszöntő beszédében elmondta, hogy legfontosabb feladatának azt tartja, hogy helyreálljon a bizalom az európai értékekben. Több kérésnek is kiemelt figyelmet szentelnek elnökségük alatt, ebből az egyik a gazdasági helyzet. A dán miniszterelnök fontosnak tartja, hogy előrehaladás történjen az Unió 2014-2020 közötti költségvetésének elfogadtatásában, illetve azt, hogy Európa újra növekedési pályára álljon és az európai vállalatok megállják a helyüket a globális piacon. Ehhez a belső piac megerősítése lehet a kulcs a politikus szerint. Beszédében nagy hangsúlyt kapott az energiahatékonyság, hiszenDánia bizonyította, hogy nem kell több energia a nagyobb gazdasági teljesítményhez. Végül szót emelt a nemzetközi bűnözés és terrorizmus ellen.

Az összeállításunk további cikkei:

Nők vezető pozícióban

Uniós cél is a nőiesítés

„Emberi jog a részvétel a vezetésben ” állítja az egyetemi docens

„A nők is útjában állnak saját előrejutásuknak”