2024 július 15

Ha nincs forradalom, Timosenkót gyilkosságért ítélik el

A volt elnök állítása szerint „mindenki régóta tudott arról”, hogy Julija Timosenko számláiról utalták a pénzt az akkori miniszterelnök, Pavlo Lazarenko számlájára, amelyből aztán kifizették a bérgyilkosokat.

„Az ügyészség már vizsgálta az ügyet, amikor önök az utcára vonultak, és szentté kiáltották ki Juliját” – fogalmazott a hét végén folyó jaltai YES elnevezésű fórum színfalai mögött újságíróknak Leonyid Kucsma.

Timosenko pártja, a Batykivscsina (Haza) válaszul közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy Kucsma elnöki hivatalában készítették az első koholt vádakat Timosenko ellen, éppen abban az irodában, amelyben most Viktor Janukovics államfő ül.

„2003-ban egy luhanszki bíróságon folyt eljárás a Scserbany-ügyben, de még a Kucsma befolyása alatt álló bíróság sem tudott felmutatni semmilyen bizonyítékot arra, hogy Julija Timosenkónak bármi köze lenne ehhez a bűncselekményhez, és azért nem, mert nincs is rá valódi bizonyíték” – szögezte le a Korreszpondent ukrán hírportál szerint a Haza párt.

Jevhen Scserbanyt, feleségét és egyik munkatársát 1996. március 3-án a donyecki repülőtéren lőtték agyon. Egyes feltételezések szerint a donyecki klánhoz tartozó politikus a donyecki és az akkori ukrán vezetés mögött álló dnyipropetrovszki oligarchiák közötti hatalmi harcnak esett áldozatul.

Julija Timosenko volt miniszterelnök jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti, amire azért ítélték, mert a vád szerint hatáskörét túllépve írta alá 2009-ben az orosz-ukrán gázmegállapodást. Közben folyik ellene egy másik eljárás is sikkasztás és adócsalás vádjával, amelyet állítólag még az 1990-es évek második felében az Ukrán Egyesített Energiarendszerek vezetőjeként követett el. Jevhen Scserbany megölése is abban az időszakban történt, amikor Timosenko az Ukrán Egyesített Energiarendszerek vezetője volt. A gyilkossággal összefüggésben hivatalosan még nem emeltek vádat ellene.

Leonyid Kucsma 1994–2005 között – két hivatali cikluson keresztül – töltötte be Ukrajna államfőjének tisztét.