2024 április 25

Gyűlnek a fellegek Kanada felett

Gondok vannak a munkaerőpiacon

A statisztikai intézet jelentése szerint az észak-amerikai országban 31 ezer 200-zal csökkent az álláshelyek száma júliusban, a munkanélküliségi ráta pedig 6,9 százalékra emelkedett a júniusi 6,8 százalékról. Elemzők arra számítottak, hogy tízezerrel növekszik a munkahelyek száma az előző havi enyhe csökkenés után.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

A munkaerőpiaci részvételi arány 65,4 százalékra csökkent júliusban az előző havi 65,5 százalékról. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma júniusban 40 100 -zal, júliusban pedig további 71 400-zal esett. A júliusihoz hasonló nagy mértékű csökkenésre 2011 októbere óta nem volt példa. Ezt csak részben tudta ellensúlyozni, hogy júliusban 40 200-zal gyarapodott a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma.

Alig dolgoznak többen

Az idei évben havi átlagban mindössze háromezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a 35 milliós lélekszámú Kanadában. Júniusban a kanadai kereskedelmi mérleg hiánya rekordnagyságúra, 3,63 milliárd kanadai dollárra duzzadt. Elemzők 2,82 milliárdos deficitre számítottak az előző havi 3,50 milliárd kanadai dolláros hiánnyal szemben.

Havi összevetésben az export értéke 0,3 százalékkal, az importé pedig 0,8 százalékkal 41,39 milliárd, illetve 45,01 milliárd kanadai dollárra emelkedett. A foglalkoztatási és külkereskedelmi adatok meglehetősen csúfosak. Szélesebb értelemben azt mutatják, hogy a gazdasági növekedés lassul, a munkahelyteremtés a nulla felé közeledik – mutatott rá Douglas Porter, a BMO Capital Markets befektetési bank vezető közgazdásza.