Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Glattfelder: együnk több almát!

A szaktárca „Támogassuk a magyar almatermelőket!” mottóval almavásárt szervezett az érintett kerületi önkormányzatokkal a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) székházánál, a József nádor téren.

Rekord almatermés

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az idén rekord almatermés van Magyarországon, a termés nehezen értékesíthető, és szerinte ha mindenki egy ládával több almát enne, azzal segítene a magyar termelőknek, a vidéknek.

Glattfelder Béla utalva korábbi európai parlamenti képviselőségére elmondta, hogy Brüsszelben a köztereken minden héten volt helyi vásár. „Az lenne jó, ha Magyarországon is minél több ilyen vásár lenne, a köztereket a pihenés mellett arra is fel lehetne használni, hogy a helyi termelőknek értékesítési lehetőséget biztosítsanak.” – fogalmazott.

Több az átlagnál

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban közölt adatai szerint az alma a magyar gyümölcstermesztés egyik legfontosabb ágazata, 2014-ben mintegy 27 600 hektáron 7500 termelő foglalkozik almatermesztéssel. Az idén mintegy 780-800 ezer tonna rekordtermésre számítottak, ami 150-200 ezer tonnával több az átlagosnál.