2023 január 28

Gázzal árasztják el a piacokat

Az EIA-jelentés szerint az amerikai gáztermelés 25 év múlva eléri az ezermilliárd köbmétert és ennek a fele palagáz lesz.

A dokumentum összeállítói szerint a következő években is gyors ütemben folytatódik a cseppfolyósított földgázt (LNG) előállító gyárak építése az Egyesült Államokban.

Részben ennek hatására globális szinten az LNG-kapacitás 30 százalékkal nőhet 2019-ig. Az EIA szerint nemcsak az Egyesült Államokban, de Ausztráliában, Kolumbiában, Indonéziában és Malajziában is jelentősen bővül az LNG-termelés.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az amerikai energiaügyi tájékoztató hivatal szerint Oroszországban 2040-re a jelenlegi szinthez képest 5 százalékkal, mintegy 28 milliárd köbméterrel nő a gáztermelés.

Az EIA-jelentés összeállítói szerint a globális energiatermelésben a földgáz aránya a következő években nagyobb mértékben nő, mint bármilyen más szénhidrogéné. Ennek hatására 2030-ra a földgáz a második helyre ugrik, a harmadik helyre szorítva le a szenet. A kőolaj első helyét semmi nem veszélyezteti a következő 25 évben a dokumentum szerint.