2023 március 22

Fundamenta: húsz év alatt 900 ezer sikeres lakáscél

Folyamatos növekedés

A közlemény szerint a megkötött lakás-takarékpénztári szerződések száma a megalakulás óta évről-évre emelkedett, valamint folyamatosan nőtt a megkötött szerződések összege is. Húsz évvel ezelőtt az ügyfelek nagyságrendileg évi 2 milliárd forint megtakarítást fizettek be, és az átlagos szerződéses összeg 750 ezer forint volt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

2016-ra a szerződések összege 4 millió forintra, a befizetett megtakarítások éves összege pedig 106 milliárd forintra emelkedett. A lakástakarék szerződések 40 százalékát olyan ügyfelek kötik, akiknek korábban is volt már megtakarításuk a Fundamentánál.

Megtakarítás, hitelezés

Az évek során folyamatosan nőtt az ügyfelek tudatossága is, hiszen egyre többen használják ki a lakáskasszához kapcsolódó maximális, évi 72 ezer forintot jelentő állami támogatást: 2016-ban már az ügyfelek közel 70 százaléka döntött a maximális, havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett, és továbbra is kiemelkedő, 90 százalék feletti a rendszeresen megtakarító ügyfelek aránya.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A lakáscélú megtakarítások mellett a Fundamenta a lakáshitelezésben is meghatározó szereplő, tavalyi 101 milliárd forintos teljesítményével 22 százalékos piaci részesedést ért el. Az elmúlt három évben kétszeresére, 283 milliárd forintra nőtt a vállalat hitelállománya, így már a teljes hazai lakáshitel-állomány 10 százalékát tudhatja magáénak.

További tervek

A hitelfelhasználási célok között a legmagasabb (70 százalék) a lakásvásárlás, ugyanakkor növekszik az építési célú hitelek aránya, és piaci átlagon felüli arányt képviselnek a felújítások is. A lakás-takarékpénztár az elmúlt két évtizedben kiterjedt tanácsadói hálózatot épített fel, 2500 fős személyi bankár hálózata van.

A Fundamenta a következő években is a lakosság számára kifizetett lakáscélú megtakarítások és hitelek volumenének növelését tervezi, valamint továbbra is küldetésének tekinti a hazai öngondoskodás szerepének erősítését – ismerteti közleményében a társaság.