2024 július 14

Forintos percek – Valutaváltók nagy napjai

Az MNB új vezetése, a megjelenő kormány közeli nyilatkozatok jelenleg forint eladási hullámot indítottak a piaci szereplők körében. Az EURHUF árfolyam kezdi megközelíteni a 2012. nyarán tapasztalt lokális csúcspontot.

A következő sorokban három klasszikus forintpár (EURHUF, USDHUF, CHFHUF) alakulását vizsgáljuk meg.

Az elmúlt napok mozgása alapján már előre megjegyezhetjük, hogy jelenleg nem a konzervatívabb befektetők játszótere e három devizapár.

 

Elsőként az EURHUF grafikont vizsgáljuk meg

 A kép nagyítható

A grafikonon láthatjuk, hogy valamikor 2012. november-december magasságában óvatosan elkezdett gyengülni a forint. A menetelés során voltak napok, amikor napon belüli mozgás 4-5 forint körül alakult, utat törve a további gyengülés felé.

A grafikonon látható, hogy 2013. január-februárjában konszolidálódott a helyzet, és forint erősödés következett, melyet az 50 napos mozgóátlag lefékezett, megállított.

Március első napjaitól láthatóan begyorsult a forint gyengülése. A 300 forintos lélektani határ pár napos ízlelgetése után áttörve e szintet jelenleg (2013.03.12.) az EURHUF kurzusa 305 forint környékén jár.

Támasz szintek: rövid távon a 296.50 körüli szint és az 50 napos mozgóátlag, hosszabb távon a 288.00 magassága és a 200 napos mozgóátlag.

Ellenállási szintek: rövid távon a 2012.06.01-én felállított lokális csúcs, mely 307.40-nél található, hosszabb távon 313.00 forint környékén.

investo vélemény: bátortalanul nyúlunk a forinthoz, mert látható, hogy egy-egy nyilatkozat nagy mértékben eltolja az árfolyamot. A grafikon alapján elképzelhetőnek tartjuk a további forint gyengülést. A megjelölt 307.40 körüli szintet hamarosan tesztelheti.

A következő napokban lehet, hogy teret engedünk spekuláns vénánknak, és megpróbálunk lehetséges kontratrend reményében forint erősödésre játszani.

A következő grafikonon az USDHUF mozgását láthatjuk

 A kép nagyítható

A forint a dollárral szemben is az árnyékosabb oldalra került. A korábbi hónapokban, a dollár általános gyengesége miatt nem érzékelhettük oly mértékben a forint gyengülését ennél a párnál, mint az EURHUF esetében.

Az elmúlt napok azonban itt is egyértelműsítették az irányt.

Támasz szintek: rövid távon a 225.50-223.00 forintos sáv, majd a két fontos mozgóátlag (200 napos, 50 napos)

Ellenállási szintek: a 240.50-241.00 forintos sáv.

investo vélemény: hasonlóan az EURHUF devizapárhoz, rövid távon elképzelhetőnek tartjuk a további forint gyengülést. Egyelőre itt is kivárás mellett tesszük le a voksunkat.

Ha a közeljövőben némi fordulatot érzékelünk, akkor megpróbálunk forint erősödésre játszani.

Végül az CHFHUF grafikont vizsgáljuk meg, mely talán nem csak a devizapárral spekuláló kört érdekli, hanem a lakosság azon részét is, mely svájci frankban adósodott el az elmúlt években.

A kép nagyítható

A grafikonon látható, hogy hasonlóan az USDHUF grafikonhoz, itt sem hosszabb távon gyengül a forint, aminek az lehet az egyik oka, hogy maga a svájci frank is sokat gyengült az elmúlt hónapokban.

Az utóbbi napok forint gyengülését azonban ez sem tudta mérsékelni, így egyértelmű forint gyengülést láthatunk ennél a devizapárnál is.

Támasz szintek: rövid távon a 238.50-239.00 forintos sáv, és az 50 napos mozgóátlag, hosszabb távon a 200 napos mozgóátlag.

Ellenállási szintek: rövid távon a 248.50 forint környékén, hosszabb távon 256 forint magasságában.

 

investo vélemény: hasonlóan a korábbi forint párokhoz itt is kivárunk, és próbálunk egy lehetséges kontratrendet megjátszani, addig kivárunk, figyeljük az eseményeket.

Ennél a párnál érdekes mozgásokat eredményezhet a korábban említett svájci frank gyengülése, ami tompíthatja a forint gyengülését.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy az elmúlt hónapok, hetek mozgása óvatosságra kötelezi a piaci szereplőket. Konzervatívabb befektetőknek nem ajánlatos jelenleg e párokban mozogniuk.

Hosszabb távon forint erősödésre számítunk, ezért is írtuk mind a három pár esetében, hogy keressük a lehetséges beszállópontokat.

Alátámaszthatja véleményünket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi sajtótájékoztatója, ahol megemlítette, hogy 285.00 –ös euró árfolyammal tervezték a költségvetést, így azt fontos szintnek tartja.

 

Szerző: investo.hu