2024 június 18

Felfelé húzzák az olaj árfolyamát

Iszlám lázadók megpróbálták tegnap átvenni Irak legnagyobb olajfinomítójának (Baiji) irányítását az iraki hadseregtől. Az aggasztó helyzet tehát tovább fokozódik, és ez fenntartja az olaj árfolyamának szárnyalását. Az amerikai elnök ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy nem lesz szüksége a Kongresszus jóváhagyására ahhoz, hogy végrehajtsa a válság kapcsán nélkülözhetetlen intézkedéseket. Nouri al-Maliki iraki miniszterelnök az amerikai légierő segítségét kérte az erőszak leállítása érdekében. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a feszültség akár az országhatáron kívülre is terjedhet.

Csökkennek a kőolajkészletek

olaj nyersanyag 121109Az Energiaügyi Minisztérium tegnapi közleménye alapján már harmadik hete folyamatosan csökkennek a világ legnagyobb olajfogyasztó országának készletei. A nyersolajkészletek 579 ezer hordóval csökkentek, a benzinkészletek 785 ezer hordóval emelkedtek a múlt hét folyamán. Mindez összhangban van az erre az időszakra jellemző értékekkel.

A Brent olaj árfolyama az elmúlt héten tavaly július óta nem látott mértékű, 4,4%-os ingadozást mutatott. A piac tart az iraki helyzet további fokozódásától, illetve attól, hogy az iraki olajexportban zavar támadhat. Az Exxon Mobil Corp., valamint a BP Plc. már meg is kezdte munkavállalóinak kimenekítését a térségből.

A júliusi szállítású WTI olaj árfolyama jelenleg 106,2 dollár körül mozog hordónként. Az augusztusi szállítású Brent olajjal 114,3 dolláron kereskednek.

Három hetes csúcsszint közelében mozog az arany kurzusa

Az arany árfolyama ma reggel kisebb emelkedést mutatott, miután a Fed kamatdöntő ülése után a dollár két hete nem látott szintre gyengült. Az arany kurzusát emellett tovább támogatja a geopolitikai feszültség, azonban a fizikai kereslet hiánya és az ETF-ekből látható tőkekiáramlás gátat szabhat az emelkedésnek.

Az amerikai jegybanki szerepet betöltő Fed tegnap esti kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően az alapkamat tartása mellett az eszközvásárlási program havi keretösszegét 10 milliárd dollárral, 35 milliárd dollárra csökkentette.

Visszavettek a lendületből az amerikaiak

FED USA GTVA tegnap kiadott frissített gazdasági előrejelzésben visszavették a növekedésre, munkanélküliségre vonatkozó prognózist, az inflációs előrejelzés azonban alig változott. Az alapkamat esetében a rövid távú várakozások magasabbak a korábban kiadottnál, ami jelzi, hogy bíznak a gazdaság fellendülésében és az infláció stabilizálódásában, azonban hosszabb távon alacsonyabb kamatszinttel számolnak, s ez már mérsékelt gazdasági növekedési kilátásokra utal. A döntéshozók többsége 2015-ben számol kamatemeléssel, a friss kilátások tükrében 2015 júniusa előtt erre nem kerül sor.

A közleményben ismét szerepelt, hogy az eszközvásárlási program kifutását nem követi egyből majd kamatemelés, de míg Yellen márciusban ezt az időszakot 6 hónapra becsülte, a mostani sajtótájékoztatón már nem határozott meg pontos időbeli értéket, hanem azt a gazdaság állapotához kötötte.

Így mozdult a nemesfém

A spot arany árfolyama 1280 dollár körül mozog unciánként, ez 0,2%-os emelkedésnek felel meg, tegnap 0,5%-ot emelkedett az arany kurzusa, megtörve ezzel a megelőző két napi gyengülést. A nemesfém árfolyama hétfőn 1285 dolláros szintet közelített, ahol utoljára május 27-én járt. Az augusztusi szállítású határidős árfolyam 0,5%-kal 1278,50 dollárra emelkedett.