2023 szeptember 21

Érdekes fordulat a skót függetlenség ügyében

Alex Salmond, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője, az SNP-kormány miniszterelnöke a pénzügyi szektor magatartási normáinak betartatására hivatott brit hatóság, a Financial Conduct Authority (FCA) vezérigazgatójának, Martin Wheatley-nek írott hivatalos levelében kérte az FCA és a brit bűnüldöző szervek hivatalos vizsgálatát elsősorban a brit pénzügyminisztérium szerepének feltárására.

angol-skót gazdaságtvIdő előtt kiszivárogtak a tervek

A skóciai központú bankok és pénzügyi szolgáltatók már a szeptember 18-án megtartott – végül is az elszakadást ellenző erők győzelmével végződött – népszavazás előtt egymás után jelentették be, hogy áthelyeznék székhelyüket Londonba, ha Skócia a függetlenségre szavaz. A pénzintézetek elsődleges aggálya az volt, hogy ha a független Skóciában maradnak, elveszítik hozzáférésüket a Bank of England – a brit jegybank – likviditásforrásaihoz, emellett tartottak a hitelminősítők reakcióitól is.

A skót kormányfő szerint azonban London idő előtt kiszivárogtatta a sajtónak a legnagyobb skót bank, a Royal Bank of Scotland (RBS) konkrét áttelepülési terveit. Salmond vasárnapi levele szerint a brit pénzügyminisztérium szeptember 10-én este negyed 11-kor küldött egy emailt a sajtónak arról, hogy az RBS távozni készül Skóciából a függetlenségpárti erők győzelme esetén, jóllehet az RBS igazgatótanácsi értekezlete, amelyet e tervek megvitatására hívtak össze, háromnegyed 11 előtt nem sokkal ért csak véget.

A BBC kapott tájékoztatást a brit pénzügyminisztériumtól

A BBC gazdasági főszerkesztője, Robert Peston annak idején megerősítette, hogy a brit pénzügyminisztériumtól email-üzenetet kapott az RBS terveiről, még mielőtt a nagybank e terveket megerősítette volna. Az eset után az RBS egyik részvényese is feljelentést tett a skót rendőrségnél, ám Salmond vasárnapi levelével immár a skót kormány is hivatalosan vizsgálatot kezdeményezett.

Az 1727 óta Skóciában bejegyzett Royal Bank of Scotland a pénzügyminisztériumi email után egy nappal, szeptember 11-én erősítette meg hivatalosan, hogy készenléti terveket vázolt fel székhelye áttelepítésére Skóciából Londonba arra az esetre, ha Skócia elszakadna Nagy-Britanniától.

A skót kormányfő már a kiszivárogtatási incidens után azzal vádolta David Cameron brit miniszterelnököt, hogy ő hangolta össze a skóciai függetlenség elleni „félelemkeltő hadjáratot”.