2024 május 27

Ennyibe került II. Erzsébet temetése

II. Erzsébet királynő állami temetése mintegy 162 millió fontba (201,4 millió dollár) került az Egyesült Királyság kormányának – közölte csütörtökön a kincstár.

Százezres gyászlátogatás

Az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában halt meg a skóciai Balmoral kastélyban.

A Westminster apátságban szeptember 18-án tartott temetése előtt 10 napos nemzeti gyászidőszakot tartottak, amelynek során a legtöbb vállalkozás és munkahely nyitva maradt, de számos rendezvényt lemondtak.

A gyászidőszak alatt a becslések szerint 250 ezren látták a brit királynőt díszfektetésben Londonban, sokan több mint 24 órán át álltak sorba London utcáin.

A berkshire-i Windsor kastélyban lévő Szent György-kápolnában temették el.

Hatalmas számok

A most közzétett adatok szerint a brit kormányhivatalok költségei között szerepel a belügyminisztériumnak 73,68 millió font, a kulturális, média- és sportminisztériumnak 57,42 millió font, a közlekedési minisztériumnak 2,565 millió font, a külügyminisztériumnak 2,096 millió font, a védelmi minisztériumnak pedig 2,89 millió font.

Skócia, ahol lassú halottaskocsis felvonulást és egynapos díszfekvést tartottak, a kormánynak 18,756 millió fontba került. A központi brit államkincstár közölte, hogy ezt már megtérítették.

A királynő utódját és fiát, III. Károly királyt május 6-án kenték fel és koronázták meg egy háromnapos hétvégi koronázási ünnepség keretében, amelynek költségei az előrejelzések szerint 50 és 100 millió font között mozogtak.

Forrás: cnbc.com

Borítókép forrása: shutterstock