2023 január 29

Elkelt a Nexterbank

A közlemény szerint a 2013. december 31-én aláírt részvény adásvételi szerződés érvényességének feltétele a Román Nemzeti Bank engedélye. A közlemény nem ad tájékoztatást sem a vevőről, sem az ügylet értékéről. Román lapok október végén meg nem erősített értesülésként arról írtak, hogy már szinte megtörtént a Nextebank eladása, és annak vevője az Axxess Capital nevű román befektetési és kockázati tőketársaság lenne. Az MKB 2012 közepén már egyszer megállapodott a Nextebank értékesítéséről egy konzorciummal, amelynek meghatározó tagja az amerikai Pine Bridge Investment vagyonkezelő szervezet volt, de az ügyletet a Román Nemzeti Bank nem hagyta jóvá.

Különadók növelték a veszteséget

Az MKB Csoport adózás előtti vesztesége 2013 első félévben az egy évvel korábbi 17,97 milliárd forintról 26,3 milliárd forintra nőtt a konszolidált, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti adatok alapján, aminek közel kétharmada, 18,1 milliárd forint a banki különadókra vezethető vissza. A csoport konszolidált mérlegfőösszege egy év alatt 11,3 százalékkal csökkent és június végén 2384,092 milliárd forintot tett ki. Az ügyfélhitelek állománya 23,2 százalékkal, az ügyfélbetéteké 12,7 százalékkal mérséklődött.

Mint az MKB a jelentéssel kapcsolatban kiadott közleményében kifejtette, a zsugorodó állományi és eredménytételek egyaránt jelzik, hogy a non-core (nem alap) üzleti tevékenységek és egységek leépítésének folyamata aktív szakaszához érkezett. A működés hatékonyabbá tételének további feltétele a szigorú költséggazdálkodás fenntartása.

Az MKB az idén októberben jelentette be bolgár leánybankjának értékesítését. Akkor azt közölték, hogy az MKB tulajdonosa, a BayernLB és az Európai Bizottság között 2012-ben létrejött megállapodás értelmében a magyar bank új stratégiájának egyik alapeleme a külföldi egységek leépítése. Jelezték azt is, hogy folyamatban van a többi, az MKB jövedelemtermelő képességét veszélyeztető érdekeltség és tevékenység leválasztása, így a román érdekeltség értékesítése is. “Ezek lezárásával a bank ismét közelebb kerül ahhoz, hogy a jövő évben tiszta portfólióval, a jó jövedelmezőségi potenciállal bíró üzleti tevékenységekre összpontosítva folytathassa tevékenységét” – írta közleményében a hitelintézet.

A BayernLB-nek legkésőbb 2016 végéig értékesítenie kell magyar leányvállalatát az Európai Bizottság 2012-es döntése értelmében. Az MKB Bank elfogadott stratégiájának megvalósítása tart, amelynek fókuszában a bank jövedelemtermelő képességének visszaállítása, tőkehelyzetének megerősítése és stabilizálása, független finanszírozó képességének megteremtése, ezáltal eladhatóságának középtávon történő javítása áll – közölte az MKB Bank novemberben.