Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Elindult a tűzifarezsi-csökkentés

A kedvezményes tűzifa-értékesítés péntektől országszerte elkezdődik az állami fenntartású erdőgazdaságokban. A miniszter hangsúlyozta, hogy segíteni kell azokat az embereket is, akik fával tüzelnek.

fakitermeles_130324Egy család maximum 10 köbméter fát vásárolhat, ez mintegy 100 mázsa tüzelőanyag, amit az erdőgazdaságok térítés ellenében szállítanak házhoz. A tűzifarezsi-csökkentés keretében közel 20 ezer család jut olcsó tűzifához. A tűzifarezsi-csökkentés nem azonos a szociális tűzifaprogrammal – jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, hogy az idén a két programban összesen 300 ezer köbméter tűzifa kerül kedvezményesen az emberekhez.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar kormány rezsicsökkentési programja egyedülálló Európában. Mintegy másfél év alatt közel harminc százalékkal sikerült mérsékelni a gáz, a villamos áram és egyéb szolgáltatások költségeit, és a körbe most már a tűzifa is bekerült.

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere elmondta: Békés megyében és Békéscsabán régóta várták az emberek a tűzifa rezsicsökkentés program bejelentését, hiszen sokan használnak hagyományos fa- és széntüzelésű rendszereket. A programnak köszönhetően ők is hozzájuthatnak az olcsóbb energiához, hasonlóan azokhoz, akik gázzal, vagy villannyal fűtenek.

A Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. részéről Spiegel Endre vezérigazgató kiemelte: a társaság működési területéhez tartozó Békés és Csongrád megyében a péntektől induló program keretében mintegy 2500 köbméter fát értékesítenek a szokásos értékesítési csatornákon.