2024 május 21

Új tésztagyártó sorokkal erősítenek

Varga Mihály pénzügyminiszter jelentős mennyiségű nemzeti színű szalaggal érkezett március 17-én, pénteken Monostorpályiba, ahol a Civita Group Zrt. tulajdonában lévő Agri-Corn Kft. három beruházásának az ünnepélyes átadása várt a tárcavezetőre. A két új gluténmentestészta-gyártó, valamint az ehető pohár- és tányérgyártó gépsort magában foglaló üzem kialakítása hozzávetőleg 2,5 milliárd forintba került, amiből közel 1 milliárd forint volt az európai uniós támogatás. A most átadott beruházásokkal a Vaszkó-család tulajdonában álló vállalkozás (immár komplex termékszerkezettel) az európai gluténmentes piac meghatározó szereplőjévé vált.

Jó példát mutatnak

„Ma egy olyan beruházást adhatok át, ami párját ritkítja és egyedinek tekinthető. Mindezt ráadásul egy olyan időszakban tesszük, amikor több szó esik a nehézségekről, a válságokról, mint arról, hogy milyen irányba megy előre a világ. Ezzel a robotizált üzemmel az Agri-Corn Kft. és a Civita márkanév újabb mérföldkövéhez érkezett. A beruházást az állam jelentős összeggel támogatta, és jól tette, hiszen ez a feladata. A Vaszkó-család elmúlt 30 évi története visszaigazolta azt a kitartást és elkötelezettséget, ami a mai naphoz vezetett. Ha mintákat keres a magyar gazdaságszerkezet magának, akkor érdemes olyan mintát találni, ami az erős családi vállalkozásra épül. És nincs megállás; vannak további terveik, melyek megvalósításához a forrást jelentős részben a tőzsdei kibocsátásból remélik előteremteni. Azt kell tehát mondanom, hogy az irány az jó, és külön öröm, hogy mindez egy sikeres generációváltás után, az élelmiszeriparban történik” – fogalmazott a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a magyar gazdaság az ilyen cégeknek köszönhetően a pandémia és a szomszédunkban egy éve dúló háború idején is válságállónak bizonyult.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere annak a reményének és egyben meggyőződésének adott hangot, hogy a cívisvárosban évek óta tartó „gazdasági csoda” nem szigetszerűen érvényesül majd, hanem az agglomerációban lévő települések is tisztes hasznot húzhatnak belőle. Vitány István, a bihari térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a térségük az elmúlt 12 évben mekkorát fejlődött, hozzátéve: biztosak abban, hogy a megyeszékhely dinamikus gazdaság-fejlesztése belátható időn belül a megye bihari térségéig is elér.

Kukorica az alap

Vaszkó Gábor vezérigazgató arról beszélt, hogy a Civita Group Zrt. tevékenysége a kukorica-feldolgozásra épül, ebből nyitogatják ki „svájcibicska-szerűen” az újabb és újabb meglepetéseket. A piacvezető kukoricamalmot üzemeltető vállalkozást korszerű kukoricaolaj- és tésztaüzem teszi teljessé, és mindhárom üzletág valósággal ontja magából az újabb és újabb termékötleteket. A most átadott három beruházás gyakorlatilag a válság idején valósult meg, a tulajdonos Vaszkó-család ugyanis azt vallja, hogy nehéz időkben érdemes fejleszteni, hogy ha eljön az idő, ők már „bemelegítve állhassanak ott a rajtvonalon”. A társaság olyan réspiacra termel, ahol a lisztérzékeny embereknek akarnak teljes értékű életet kínálni. Hogy ne járjon semmilyen lemondással az, ha olyan diétát kell tartani, amiben nem ehet búzalisztes termékeket. Vaszkó Gábor meggyőződéssel vallja, hogy válságálló üzleti modellt jelent a kukorica a Civita-csoport számára. Fontosnak tartják, hogy a tőkelekötési és beruházási programjuk minél előbb fusson le, hiszen akkor előbb is fog úgymond „termőre fordulni”.

Hozzáadott érték

Az ehető tányér és pohár ötlete Monostorpályiból még Áder János, korábbi köztársasági elnök fülébe is eljutott, olyannyira, hogy a közjogi méltóság a podcast-jában műsorra tűzte. Az ötlet létjogosultságát az adja, hogy csak Európában évente mintegy 60 milliárd műanyag poharat használnak és dobnak ki az emberek. A most üzembe állított, egyedi fejlesztésű robottechnikai célgép a lebomló evőeszközök ipari volumenben történő sorozatgyártására alkalmas, évi 15 millió darabos kapacitásával 500 tonna műanyag kiváltását teszi lehetővé évente. Ráadásul a közel egy éves tervezési, fejlesztési időszak olyan gépsort eredményezett, ami az eredeti tervekhez képest már nem csak egy, hanem kétféle termék adott időben történő előállítására képes. A pénteki rendezvényen sokadszor is bebizonyosodott, hogy folyamatos megújulásra képes a vállalkozás, immár a bébiételtől az ehető tányérig terjed a termékportfóliójuk, és nincs megállás. Náluk mindennek az alapja a kukorica, ennek a növénynek pedig ezer arca van.