Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Te tudod, hogy mik azok a spick kések?

Spick kések, aprítókések

A spick kések segítségével nagyon sok konyhai művelet elvégezhető: hámozás, darabolás, szeletelés, étkezés. Jellemző méretük a 9 centiméter és a 14 centiméter között váltakozhat. Jellegzetességük, hogy könnyen használhatóak, számtalan típusban és formában kaphatóak, az áruk is széles skálán mozog. 

Ezek közül is érdemes a minőségi darabokat beszerezned a gördülékenyebb munka kedvéért. Az Extrametál.hu is számos spick késsel áll a rendelkezésedre: a mindennapokban használt egyszerűbb változatoktól a profik számára is kitűnő, drágább kovácsolt kivitelekig egyaránt.

A kések részei

A kések mindennapi használati eszközök, melyekkel vágni és szúrni lehet. Részei: a penge, a pengecsúcs, a pengetükör, a pengehas, az él, a gerinc, a fok, a markolattüske, a markolat, a kézvédő. A kések pengéjének az anyaga ma már jellemzően acél. 

A markolathoz használt alapanyagok már sokkal színesebb palettán mozognak: a műanyagtól, a fémen, fán át az agancs- vagy csontmarkolatig.

A markolat leggyakoribb alapanyagai:

  • Bőr – ez kiváló tapadást biztosít akár nedvesen is, hátránya, hogy az idő múlásával változtatja a tulajdonságait, oxidálja a fémet
  • Csont, szaru – kemény, különleges, leggyakrabban vadászkéseken és díszkéseken használják
  • Lakkozott fa – gyakori választás, keményfa alapanyagból készül
  • Fém – erős, ellenálló, megfelelő tapadási felületet teremt. Hátránya, hogy a tapintása hideg, ami kellemetlen érzéssel jár. 
  • Gumi – jó tapadású, puhább a többi anyagnál, ezért a sérülésekre, karcolásokra érzékenyebb
  • Műanyag – napjaink leggyakoribb választása

A kések lehetnek nyitható és fix pengés kések

A fix pengés kések megbízhatóak, képesek nagyobb terhelés elviselésére is. A markolat egész hosszán végighalad a penge, ezt nevezzük markolattüskének. A zsebkések, azaz bicskák praktikusabb tárolást tesznek lehetővé – összecsukhatóak, emiatt nem rendelkeznek markolattüskével. A markolat és a penge különálló egységet képez, amit egy vagy két tengely kapcsol egymáshoz.

Mire érdemes figyelned a spick és aprítókések használata során?

Ahhoz, hogy egy kés kellő ideig a hű segítőtársad lehessen, bizonyos szabályokat érdemes betartanod:

  • Soha ne kapargasd a vágódeszka felületét az éles késsel, mert az nagyon gyorsan kicsorbítja a pengét. Használd a kés fokát a deszka lekapargatásához, ez segít megelőzni a bajt.
  • Csak fából és műanyagból készült deszkát használj. A kés éle a vágódeszka érintésével kopni fog, az üveg és a kerámia vágódeszkákon pedig még gyorsabban elhasználódnak a kések.
  • A kések tárolásához szerezz be egy mágneses, falra szerelhető tartót – így mindig kézközelben lesznek anélkül, hogy megsérülne bárki.
  • A drága, minőségi kések élezését érdemes szakemberre bízni.

Sprick és aprítókés kiválasztásánál is tedd le a voksod a minőség mellett!