Fontos kérdés a konyhában: gázzal vagy elektromágneses indukcióval főzzünk?
Ahogy az is, hogy minél professzionálisabb konyhai gépeink vannak, annál könnyebb az ételek elkészítése. Ez alatt nem csupán azt érthetjük, hogy a fogások, amelyeket tálalunk, finomak és táplálóak. Az idő- és energiatakarékosságot is érdemes számításba vennünk.
Hosszú ideje folyik a vita a háziasszonyok és hobbiszakácsok között arról, hogy a gáztűzhely vagy az indukciós főzőlap felel-e meg jobban a fenti elvárásoknak. Igaz ugyan, hogy ahány konyha, annyi szokás és persze annyi igény, vannak objektív tényezők a tűzhelyekkel kapcsolatban. Ezekre érdemes tekintettel lennünk, mielőtt nekivágunk az online vagy offline készülékvásárlásnak.
Régi ismerősünk, a gáztűzhely
A nyílt tűznél való főzéshez és sütéshez képest a szabályozható mennyiségű gázon való főzés forradalmi újítás volt. Számos otthonban még mindig a gáztűzhelyek kapják a főszerepet a konyhában. A gáz nagy előnye, hogy amint fellobban a láng, a tűz elkezdi melegíteni az edényt. Nem kell speciális lábasokra beruháznunk, bármilyen zománcos vagy rozsdamentes fazék használható a gáztűzhelyen.
Igaz ugyan, hogy általában három-négy különféle gázrózsával rendelkezik egy gáztűzhely. Azonban ezeken kevésbé pontosan állíthatjuk be a kívánt hő mértékét, így jobban oda kell figyelnünk főzéskor. Ráadásul a rózsák, illetve a rácsok, amelyekre az edényeket helyezzük, gyakran nehézkesen takaríthatóak. Ennek ellenére a gáztűzhelyek a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek.
Miben más az indukciós főzőlap?
Az elektromos áram használata az ételek készítéséhez ugyancsak forradalmi előrelépés volt a gázhoz képest. Nem csupán azért, mert így elgendő volt csupán az áramot bevezetni az ingatlanba, amit egyébként is megteszünk. Hanem azért is, mert számos szempontból könnyebbé vált a főzés és a sütés. Az onlineMárkaboltoknál megtalálható indukciós főzőlapok pedig még tovább fokozták az innováció pozitív hatásait.
A sima felület jóval könnyebben tisztán tartható, mint a háromdimenziós, sokszor bonyolult kialakítású rácsozat és gázrózsák. Emellett az indukciós főzőlap által leadott hő jóval pontosabban szabályozható, mint a gáz esetében. Az elektromágneses mezőnek hála az indukciós főzőlap is rögtön melegíteni kezd, és azonnal le is hűl, ha kikapcsoljuk. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen választják ezt a típust.
Ezt érdemes átgondolni vásárlás előtt
Felmerül a kérdés, hogy számunkra melyik a megfelelő tűzhely. Mérjük fel a lehetőségeinket, ezt sokszor az otthonunkban található közüzemi vezetékrendszerek is meghatározzák. Kisgyermekes családok számára biztonságosabb az indukciós főzőlap a nyílt láng hiánya miatt. Érdemes jól megfontolni a választást, hogy biztosan elégedettek legyünk.