2023 március 20

Elbírja a pluszkiadásokat a költségvetés?

A többletkiadásokat részben az előzetesen várthoz képest jobb makrogazdasági pálya által generált, megnövekvő bevételek, részben bizonyos kiadások csökkentése ellentételez, illetve fedez majd.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Az elfogadott módosító indítványok alapján a Paks II. projekt beruházására 20 milliárd forinttal több forrás állna rendelkezésre. A Turisztikai Fejlesztési Célelőirányzat a támogatott javaslatok szerint 16,4 milliárd forint többletforrást kapna. A javaslatok egy jelentősebb része a családok támogatására előirányzott központi összegeket kívánta megemelni mintegy 19-20 milliárd forint átcsoportosításával.

A Családok éve

Mivel 2018 a Családok éve, a kormány ennek programjaira 3 milliárd forint többletforrást szán. Emellett az új családkutató intézet felállítására 650 millió forintot fordítanak, arra, hogy a babakötvények a határon túli magyarok számára is elérhetőek legyenek, 600 millió forintot kívánnak adni.

Jelentős tételt jelent a bölcsődék fejlesztésére tervezett 3,5 milliárd forint többletforrás, a 3 vagy több gyerekes családok lakáscélú hiteltartozásainak csökkentését célzó 10 milliárd forint, és a gyereket vállaló fiatalok diákhitel-tartozásának csökkentésére szánt 1 milliárd forint, amely felülről nyitott előirányzat.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az elfogadott költségvetési módosító javaslatok szerint a 2018-ban az évfordulókat ünneplő ciszterci és a premontrei rend együttesen 6,2 milliárd forintos többletforrást kap majd. A Nemzetgazdasági Minisztérium a nominális bevételi, kiadási főösszegre és végleges hiányszámra vonatkozó kérdésére azt közölte, hogy tekintettel a költségvetés-technikai átvezetésekre, ezeket a számokat az egységes módosító javaslatban véglegesítik, és ezekről június 12-én szavaz az Országgyűlés.

Mesterházy Attila (MSZP), a költségvetési bizottság elnöke az ülést követően elmondta: a kormány lazított a költségvetési szigoron, a 2018-ra tervezett költségvetés választási büdzsé, bár a kormány mást mond ezzel kapcsolatban. Az ellenzék szerint a kormány túl optimista a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózist illetően – fűzte hozza a bizottság elnöke.