2023 január 29

Eladna BÉT-részvényeiből a jegybank

Végh Richárd a Reuters kelet-európai beruházási rendezvénysorozata keretében elmondta, hogy bizonyos reformok végrehajtása és néhány nagy nyilvános kibocsátás után az MNB biztosan megkezdi részvénycsomagjának leépítését, de azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a bank teljes 76 százalékos részesedésén túl akar-e adni.

Az MSCI Hungary indexben három, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat szerepel, amelyek a tőzsdei kapitalizáció 85 százalékát adják. Az a cél, hogy számuk öt éven belül minimálisan ötre, de lehetőleg nyolcra emelkedjen – hangsúlyozta Végh Richárd.

Amennyiben öt-nyolc valóban likvid blue chip forogna a tőzsdén, lényegesen emelkedne a kapitalizáció és a forgalom.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A tőzsdére kerülő nagy cégek közt lehetnek állami vállalatok, magántársaságok, mint például bankok, ingatlanfejlesztők és közlekedési vállalatok – mondta Végh Richárd. Hozzátette: a legversenyképesebb magyar tőzsdei cégek valaha mind állami vállalatok voltak, és több állami cég is van, amely követheti őket.

Végh elmondta, hogy örülnének, ha a Wizz Airt, Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársaságát London után a Budapesti Értéktőzsdére is bevezetnék. A Wizz Air magyar indexeken vagy feltörekvő piaci indexeken keresztül olyan befektetőket is elérne, akikhez Londonban nem tud eljutni – mondta a BÉT vezérigazgatója.

Olvastad már? Miért spájzolják a kínai részvényeket?
Sokan spekulálnak arra, hogy a kínai papírok bekerülnek a feltörekvő piaci indexkosárba. Két hónapja nem látott jó teljesítményt mutattak kedd reggel a kínai részvényindexek, a befektetők arra spekulálnak, hogy a belső piacon forgó, A-típusú kínai részvények hamarosan belekerülhetnek az MSCI feltörekvő piaci indexébe.