2024 június 21

Egyre több a termelői piac

Kurucz Éva aláhúzta: a kormány azért könnyítette a nyitást, mert a termelői piac a vidéknek munkahelyet, a termelőnek megélhetést, a vásárlónak pedig jó minőségű magyar árut jelent, így mindenki jól jár.

Megduplázódott a kistermelők száma

A Szabadság térihez hasonló termelői piacok nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több kistermelő vág bele élelmiszer-előállításba és értékesítésbe. A kistermelők száma 2010 óta megduplázódott Magyarországon, és most mintegy 10 ezer kistermelőt tartanak nyilván az országban.

A magyar zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelését a kormány nemcsak a termelői piacok még népszerűbbé tételével szeretné ösztönözni, hanem a kisiskolásoknak szóló „Tegyél, egyél, vegyél az egészségedért” elnevezésű kampánnyal is. Ebbe az akcióba 64 budapesti és Pest megyei általános iskolát sikerült bevonni. Így a program üzenete 1400 3. és 4. osztályos kisdiákhoz, illetve szüleikhez jut majd el.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta: a kormány 2010 óta több intézkedést is tett a magyar élelmiszerek népszerűsítésére, a kisiskolásoknak szóló kampány is ezekhez illeszkedik.

Folyamatosan nő az üzletek kínálatában a magyar élelmiszerek aránya

Kurucz Éva felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta a boltokból egyre inkább kiszorítják a silány minőségű külföldi élelmiszereket. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik és figyelemmel kísérik a nem megfelelőnek ítélt külföldi termékeket, és igyekeznek megakadályozni, hogy azok a magyar fogyasztókhoz kerüljenek – közölte.

Elmondta azt is, hogy egyre nagyobb a helyben megtermelt áruk aránya a közétkeztetésben. Bevezették a Magyar termék védjegyet, s a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a belföldi előállítású élelmiszerek aránya és mennyisége folyamatosan emelkedjen a a boltokban. Aláhúzta, az üzletek kínálatában 2010 óta folyamatosan nő a magyar élelmiszerek aránya.

Közölte, a kormány egy éve fogadta el az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát, hiszen a kockázatok csökkentése minden magyar ember érdeke. Az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemcsak ellenőriz és büntet, hanem partnere is kíván lenni a termelőknek, a feldolgozóknak, a kereskedőknek és fogyasztóknak is az élelmiszerbiztonság javításában – mondta.

A kormányszóvivő és az FM államtitkára vásárlással egybekötött körsétát is tett a budapesti Szabadság téri termelői piacon.