2024 április 18

Egri borkülönlegességek Moszkvában

A Gárdonyi Gézától kölcsönzött címmel hirdette meg a moszkvai rendezvényt az Oroszországban működő Tokaji borklub. A Kutuzov sugárúti Diadalív szomszédságában lévő elegáns étterem közönsége megismerhette az észak-magyarországi borvidék különlegességeit. A kóstolón csak Egri Bikavérből legalább négyféle szerepelt, amelyeket a borvidék neves képviselői, közöttük az Év pincészete címet 2011-ben elnyerő noszvaji Thummerer pince munkatársai ajánlottak az érdeklődők figyelmébe.

Vlagyimir Capelik orosz borszakértő az MTI-nek elmondta: a jelenlévők közül legjobban Gál Tibor borait ismeri, számára ezért nagy élmény volt megismerkedni a borásszal.

Az első magyar Év borászának fia, ifjabb Gál Tibor szokatlan köszöntőt mondott a moszkvai bemutatón. „Harminc évvel ezelőtt alárendelt szerepet játszottunk önökkel szemben, most baráti meghívást kaptunk ide, és azt reméljük, hogy amikor elmegyünk, önök felnéznek majd ránk” – mondta a fiatal és sikeres borász. A Gróf Buttler borászat, a Juhász testvérek egerszalóki pincészete, és Vincze Béla is részt vett díjnyertes boraival a moszkvai bemutatkozáson. Vincze Béla 2005-ben kapta meg a megtisztelő Év borásza címet.

A moszkvai közönség megkóstolhatta a St. Andrea pincészet Napborát, az Áldást és az Örökké nevű bort, amelyek nem csak különleges nevükkel keltik fel a figyelmet. Megízlelhették a Dula és a Vitavin pincészet borait is. Az Egri borvidék bemutatkozása pénteken Szentpéterváron folytatódik – mondta az MTI-nek Kiss Szilárd, a moszkvai magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja. Hozzátette, hogy a Tokaji borklub segítségével kéthavonta más és más magyar borvidékkel ismertetik meg az orosz gazdasági és politikai élet képviselőit.