2024 május 27

Döntött a zágrábi bíróság Hernádi ügyében

Az USKOK március 31-én emelt vádat Hernádi ellen, mivel szerintük tíz millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy a Mol megszerezze a többségi irányítási jogokat az INA-ban. A megegyezés értelmében Ivo Sanader, hivatali tekintélyével visszaélve, a Horvát Köztársaságra hátrányos szerződést kötött – állt az USKOK indoklásában.

Fellebbeznek az ügyvédek

A bírósági tanács Hernádi Zsolt ellen fogva tartást rendelt el és jóváhagyta az USKOK azon kérését is, hogy távollétében lehessen lefolytatni a bírósági tárgyalást.

Hernádi Zsolt ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezni fog a keddi bírósági ítélet ellen, míg az USKOK képviselője elégedettségét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. Hernádi Zsolt védőügyvédei szerint a vád megalapozatlan és nincs jogi alapja annak sem, hogy Hernádiról távollétében döntsön a horvát bíróság. A védelem kérte, hogy töröljék el a vizsgálati fogságra vonatkozó döntést is, amelyet a bíróság a szökés veszélye miatt rendelt el.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

Itthon felmentették Hernádit

Hernádi Zsolt ellen Magyarországon pótmagánvád alapján zajlott eljárás hasonló vádak alapján. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék május 26-án megszüntette az eljárást a Mol elnök-vezérigazgatója ellen a nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt indított büntetőperben, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette.

A pótmagánvádló, Bánhegyi Ilona, aki korábban a Mol vezető jogtanácsosa volt, azt követően indított eljárást, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a feljelentését, amit a Legfőbb Ügyészség is jóváhagyott.