2024 június 20

Derülátó az IBUSZ

Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az idegenforgalmi ágazatot is sújtó világgazdasági válság ellenére tavaly is eredményes évet zártak, 2012-ben 13 milliárd forint árbevétel mellett 162 millió forint adózott nyereséget értek el. Az idei szezont kiemelkedőnek nevezte, a 2013-ra vonatkozó előrejelzésük szerint a teljes árbevétel 14 milliárd forint fölé nő. Az idén az első félévben az utazási iroda árbevétele 15 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest, és az utószezonra vonatkozó eddig beérkezett foglalásokat is bíztatónak nevezte a vezérigazgató.

A cégvezető szerint az idei szezon nyertesei az európai mediterrán térségbe – Görögországba, Spanyolországba, Olaszországba, Törökországba – utaztató irodák lettek, míg az egyiptomi utakat szervezők az ottani helyzet miatt súlyos veszteségeket szenvedtek el. Az IBUSZ az egyiptomi piacon viszonteladónak számít, saját utakat nem szervez, így nem érte veszteség sem – tette hozzá.

Úgy vélte, a múlt héten csődöt jelentett Best Reisen esete hosszú évekre visszanyúló folyamat eredménye, amelyben jelentős szerepe volt az egyiptomi eseményeknek is.

Komora Zoltán kiemelte, hogy az IBUSZ több tevékenységet végez egyszerre, a bel- és külföldi utaztatás mellett többek között menetjegy-értékesítéssel, egyéni szállásfoglalással, konferenciaszervezéssel, valutaváltással és vámtevékenységgel is foglalkozik. Mindez kellő biztonságot és lehetőséget nyújt a hasonló helyzetek kivédésére – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy a QBE biztosító tájékoztatása szerint nagyjából ezer utas rendelkezik még az idei szezonra vonatkozó befizetéssel a Best Reisen-nél. Az IBUSZ a Best Reisen károsultjainak felajánlotta, hogy a felszámolás alatt álló irodának befizetett összeget a megfelelő befizetési bizonylatok bemutatása esetén a részvételi díjba teljes egészében beszámítja – mondta.

Az IBUSZ-t 1902-ben alapították, 1994-ben alakult holdinggá, az elkülönülő tevékenységek miatt több mint 30 céget hoztak létre, a legnagyobb cégük az IBUSZ Utazási Irodák Kft. A társaság az egész országot lefedő, 60 irodából álló hálózatot üzemeltet, ahol 50-50 százalék a lakossági és céges utazások aránya. A társaság alaptőkéje egymilliárd forint.