2024 május 23

Borús hangulatban indult a kereskedés Amerikában

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,07 százalékkal, az S&P 500-as mutató 0,08 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,02 százalékkal csökkent kedden nyitáskor. (Alig változtak hétfőn a New York-i értéktőzsde főbb mutatói. A Dow Jones indexe 10,27 ponttal, 0,06 százalékkal 16 936,81 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutató 0,32 ponttal, 0,02 százalékkal 1962,55 pontra gyengült. A Nasdaq Composite mutatója 0,64 ponttal, 0,01 százalékkal 4368,68 pontra emelkedett.)

Gyenge adat a lakáspiacról

A piaci hangulatot negatívan befolyásolta, hogy a lakásárak vártnál kisebb mértékű emelkedéséről szóló statisztika látott napvilágot. Az S&P/Case-Shiller 20 nagyvárosban végzett felmérése szerint 10,8%-kal voltak magasabbak a lakásárak a tavalyi év áprilisához viszonyítva, több, mint egy éve nem volt ilyen alacsony az áremelkedés mértéke. Az elemzők is ennél nagyobb mértékű növekedésre számítottak, a konszenzus 11,5% volt a márciusi 12,4% után. Mind a 20 városban emelkedést mértek egyébként, a legnagyobbat Las Vegasban (18,8%) és San Franciscóban (18,2%), míg a legkisebbet Clevelandben (2,7%) – áll a Quaestor összefoglalójában.

Korábban jöhet a kamatemelés

Charles Plosser a philadelphiai Fed elnöke a várakozásoknál jóval korábbi kamatemelés lehetőségéről nyilatkozott. Plosser véleménye szerint a gazdaság növekedése a jegybanki előrejelzéseket meghaladó mértékű, amely közelebb hozhatja a kamatemelés időpontját. Többek között a sokat vitatott Taylor-szabályt vette elő, mely szerint a kívántnál magasabb infláció, vagy a gazdasági növekedés fellendülése esetén szükségszerűvé válik a kamatszint emelése. A szabály lényege a gazdasági ciklusok kiegyenlítése.

Az inflációval kapcsolatban 1,5-4 százalékos rátát prognosztizál a következő év végéig, amely akár 4,7%-ra is felkúszhat. A jegybanki kormányzótanácsban szavazati joggal rendelkező elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a monetáris politikában alkalmazott számos szabály már a kamatemelést vetítené előre. Emellett Plosser a kollégáit bírálva kijelentette, hogy a jegybanki döntéseket az eddigieknél jóval „tisztábban” kellene determinálni.