Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Biztatót jelenthet holnap hajnalban a Mol

Péntek hajnalban jelent a Mol. Vajon mennyire erodálták a kutatás-termelés eredményét a csökkenő olajárak? És az előző negyedévekhez hasonlóan, most is kompenzálták-e ezt a finomítói marzsok?

Szűkülő marzsokkal küzdenek

Az elmúlt negyedévek marzsin rekordjai után, ebben a negyedévben már az enyhén szűkülő termék árrésekkel is meg kellett küzdenie a vállalatnak – vélekedett Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Emlékeztetve: az idei első negyedév után a 2016-os csoportszintű terveket változatlanul hagyta a menedzsment, 35-50 dolláros olajárra, a 2015-ösnél alacsonyabb, de még mindig kedvező marzsokra számítva. Itt is az EBITDA-célra figyel majd a piac, az év elején megfogalmazott 2,2 milliárd dolláros EBITDA elérhetősége mellett az is fontos lesz, hogy a kitermelési előrejelzések változatlanok maradnak-e?

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Csökkenhetett az eredmény

A Concorde elemzőinek várakozásai szerint a tisztított operatív eredmény 87 milliárd forintot érhet el, ami 8 százalékos csökkenésnek felel meg az előző év hasonló időszakához képest. Míg az első negyedévhez viszonyítva 18 százalékos növekedést jelent. A tisztított EBITDA várhatóan 159 milliárd forintot ér majd el, ami 11 százalékkal múlja alul a tavalyi értéket, míg az első negyedévihez képest 10 százalékos növekedést mutat. A szegmensek közül a downstream teljesíthetett a legjobban, az EBITDA 69 százalékát adhatja a szegmens, míg az upstream 31, a midstream 5 százalékkal járulhatott hozzá az eredményhez.

Megállhatott az upstream romlása

Az upstream üzletág romló teljesítménye az emelkedő olajáraknak köszönhetően megállt a második negyedévben, az üzletág szintű EBITDA 49 milliárd forintot tehet ki, ami 17 százalékos növekedésnek felel meg negyedév/negyedév bontásban, az előző év hasonló időszakához képest azonban 9 százalékkal maradhat el.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A downstream üzletág EBITDA-ja 109 milliárd forintra rúghat, ez 17 százalékkal múlja felül az előző negyedéves adatokat, év/év alapon azonban 14 százalékos csökkenést jelent. A második negyedévben nagyjából változatlanul maradtak a finomítói marginok, 5,8 USD/hordóról 5,7USD/hordóra csökkent, az előző éves 6,6 USD/hordóhoz képest ugyanakkor jelentős csökkenés látható. A petrolkémiai marginok 679 EUR/tonnára csökkenhettek az első negyedéves 702 EUR/tonnáról, de az egy évvel korábbi 750 EUR/tonnához képest is zsugorodást mutat.

Megemelték a célárat

A korábbi 15 414 forintról 16 300 forintra emeljük a Mol részvényre vonatkozó célárfolyamot és megerősítjük az egyenlő súlyozás intézményi ajánlásunkat – hangsúlyozta Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője. Mondván, az év hátralevő részében a jelenlegi szinteknél magasabb olajárfolyamot várhatunk a keresleti-kínálati viszonyok egyensúlyba kerülése után.

Annak ellenére, hogy az indikatív finomítói marginok júliusban (4 USD/hordó) az első féléves átlagtól (5,75 USD/hordó) elmaradtak, így is az éves előrejelzésük felett lehetnek. A magasabb olajárfolyamnak, az erősebb petrolkémiai és finomítói marginok következtében várhatóan a 2016-ra tervezett 2 milliárd dolláros tisztított EBITDA-t felülmúlhatja a MOL. Számításaik szerint 2,1 milliárd dolláros tisztított EBITDA-t érhet el a cég 40 dolláros átlagos olajárfolyammal számolva.