2024 június 14

Az USA miatt bukott a G7-es energiacsúcs

A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport energiaügyi miniszterei úgy döntöttek, nem bocsátanak ki közös nyilatkozatot az olasz fővárosban tartott kétnapos találkozójuk végén. Carlo Calenda az Olaszországot képviselő gazdasági fejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem sikerült minden pontban egyetértésre jutni, így nem bocsátottak ki közös dokumentumot.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Hozzátette, hogy a résztvevők között nem volt „súrlódás”, az EU tagállamai tartják magukat a tavaly életbe lépett párizsi klímaegyezménnyel vállalt kötelezettségekhez, az amerikai kormány viszont jelenleg „felülvizsgálja” ezeket.

Az olasz miniszter szerint a klímaváltozás napirenden szerepel majd a G7-csoport állam- és kormányfőinek május végi találkozóján is a szicíliai Taorminában.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A párizsi klímaegyezmény célként fogalmazta meg, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot, valamint a század közepére az üvegházhatású gáz-kibocsátások teljes semlegesítését tűzte ki.

Az egyezményt Barack Obama volt amerikai elnök aláírta, Donald Trump azonban márciusban érvénytelenítette elődje döntéseit és az üvegházhatást kiváltó káros anyagok kibocsátása korlátozásának feloldásáról döntött, szabad utat biztosítva a szénbányászat újbóli beindításának.

A Greenpeace Italia környezetvédelmi szervezet hatalmas hőmérővel tüntetett a G7 római helyszínén. Luca Iacoboni a szervezet éghajlati és energiaügyi olaszországi kampányfelelőse úgy vélte, a zárónyilatkozat elmaradása a találkozó kudarcát bizonyítja.