2023 január 27

Az OTP részvényei húzták maguk után a piacot

A részvénypiac forgalma 3,524 milliárd forint volt, a vezető részvények közül a Mol és a Richter árfolyama csökkent, míg az OTP és a Magyar Telekom papírjai erősödtek a csütörtöki záráshoz képest.

A csütörtöki indexcsökkenést a magyar börze pénteken korrigálta, ami a nemzetközi trenddel megegyező volt – mondta el Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője. A lanyha forgalom mellett az OTP kivételével nem volt jelentős ármozgás. A kereskedés délutánig a negatív tartományban folyt, majd emelkedés kezdődött. Az OTP részvényei húzták maguk után a piacot.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője jó iránynak mondta a magyar tőzsdeindex csaknem 100 pontos emelkedését. A kereskedést pedig kiegyensúlyozottnak nevezte alacsony forgalom mellett. Ez utóbbit még az ünnepek hatásának tulajdonította.

Honnan folytatják az indexek?

A Mol árfolyama 50 forinttal, 0,34 százalékkal 14 470 forintra csökkent, 287,1 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 79 forinttal, 1,92 százalékkal 4199 forintra erősödött, forgalmuk 1,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,32 százalékkal 316 forintra nőtt, forgalma 231,0 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 5 forinttal, 0,12 százalékkal 4305 forintra esett, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el. A BUMIX 1361,01 ponton zárt pénteken, ez 28,01 pontos, 2,02 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Zöldben nyitott New York

Csekély mértékű emelkedéssel indult a tőzsdei kereskedés pénteken New Yorkban az előző napi gyengülés után. A kereskedés kezdetén a DJIA 30 index 0,23 százalék, az S&P 500 index 0,16 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 0,07 százalék emelkedést mutatott.

Többségében a negatív tartományban zárták a mai kereskedést az ázsiai részvényindexek

Ismételten kedvezőtlen hírek jelentek meg ugyanis Kínából. Miután tegnap mind a hivatalos, mind a HSBC/Markit által publikált kínai feldolgozóipari BMI lassuló növekedésre utalt, a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index is hasonlóan kedvezőtlen képet festett a hajnalban publikált jelentés alapján. A szolgáltatóipari BMI 56,0 pontról 54,6 pontra csökkent decemberben, mely négyhavi mélypontnak felel meg. Az index alakulása miatt a befektetők kevésbé számíthatnak arra, hogy Kína – mivel még tart a gazdaság strukturális átalakítása – a korábban várt mértékben járuljon hozzá a világgazdaság növekedéseshez, ami visszafogta az optimizmust.

Gyengén zárták a kereskedési napot az ázsiai indexek: a Hong Kong-i Hang Seng index 2,2%-os, míg a kínai Shanghai Composite index 1,2%-os gyengüléssel zárta a napot, az ausztrál S&P/ASX 200 index pedig 0,3%-os mínuszban zárta a kereskedést. Egyedül a japán Nikkei225 index tudta 0,7%-os pluszban zárni a napot.