2023 március 21

Az MNB irányt mutat a vállalati adósokkal

Vannak lehetőségek

A közlemény szerint jelentős, mintegy 600 milliárd forint a nemteljesítő vállalati követelések értéke a hitelintézeti szektorban.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

A jegybank ajánlja többek között a tartozás jogi úton történő behajtása előtti egyezséget, a hitelek átstrukturálását egyénre szabott pénzügyi megoldásokkal.

Fizetési nehézség esetén alapvető jegybanki elvárás a mielőbbi kapcsolatfelvétel az adósokkal, a megoldáskeresést segítő folyamatos tájékoztatás, illetve az adóst együttesen finanszírozó intézményeknél – a koordináló és vitarendező feladatokat is ellátó – hitelezői kollégium létrehozása.

Felmérik a helyzetet

A sikeres megegyezést elősegítheti, ha a felek érdekeik képviseletére – akár közös megbízottként – független szaktanácsadót is igénybe vesznek – áll a közleményben. A jegybanki ajánlás előremutatónak tartja, ha a hitelezők az adósokkal történő megegyezésig tartózkodnak a fedezetérvényesítéstől, a követelések jogi behajtásától, illetve haladékot biztosítanak.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A haladék időtartama alatt a hitelezők – a megoldási javaslatok előkészítése érdekében – felmérik az adós pénzügyi helyzetét és egyéb körülményeit.

Minden javaslatot figyelembe kell venni

Az MNB elvárja, hogy a fizetést helyreállító hitelezői javaslat az adósok megoldást kereső javaslatait is figyelembe vegye. Az átstrukturálás akkor tekinthető hatékonynak, ha az adós előreláthatólag teljesíteni tudja majd valamennyi, a megegyezést követően fennmaradó fizetési kötelezettségét – hangsúlyozza a jegybank közleményében.

Az ajánlás alkalmazását a jegybank 2017. november 27-től várja el. A szabályozás elkészítését széles körű érdekképviseleti konzultáció és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal közös szakmai munka előzte meg – írta az MNB.