2023 március 20

Az építőipar gyógyírja lehet a szakképzés

Súlyos hiány

Az építőipari szakma súlyos erőforrás hiánnyal küzd, amit mind a szakmában dolgozók, mind a megrendelők megéreznek. A helyzetre reagálva indították a Geppetto szakemberei a belsőépítészeti workshopokat, melyeknek célja hogy, átadják a hosszú évek alatt felhalmozott tudást a fiataloknak.

A magyar tulajdonosokkal bíró, 21 éve alakult Geppetto a kurzusokat építészek, belsőépítészek, lakberendezők és a szakma iránt érdeklődők számára szervezte. A program lehetőséget ad, hogy a fiatal szakemberek belelássanak egy tervező iroda valós életébe, hogy valódi szakmai tapasztalatokkal ismerkedhessenek meg. Mindezek nem megtanulhatók az iskolai berkein belül, még a sokszor magas színvonalú képzés ellenére sem. A Geppetto szakemberei ahogy sokan ma Magyarországon, küzdenek a szakember hiánnyal, nemcsak a belsőépítészek, de a kivitelezők területén is.

Megoldást kerestek erre a problémára, hiszen a belsőépítészeti tervezés során képzett, tapasztalt szakemberekre van szükség, nemcsak a Gepettonak, de a szakma egészének. Véleményük szerint bár sok, nagyszerű szakember végez a belsőépítészetre szakosodott iskolákban, azok a hús- vér megrendelő elé kerülve sokszor elvéreznek.

Az akadályok

„Ez nem csak a szakma gyakorlati ismeretének hiánya miatt van így, hanem azért is mert a mi munkánk nem áll kizárólag abból, hogy szép épületeket, funkcionális tereket valósítsunk meg. Mi már tudjuk, hogy szoros együttműködés hiányában nincs elégedett ügyfél. Az ügyfél megismerésének és legjobban rá szabott igények megtalálásának a szemléletét szeretné a Geppetto bemutatni a szakmában fejlődni kívánóknak.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Kurzusainkon nem ceruzakezelést, tervezési kulisszatitkokat árulunk el, hanem szeretnénk bemutatni, hogy az egész folyamat mély megismerése nélkül maximum rövidtávú megoldások születhetnek. Nekünk fontos, hogy olyan szakemberek legyenek a piacon, akik meg-, és átérzik, hogy csak a közös munka jelenti az igazi sikert, ahol a tervező és a megrendelő igénye és elképzelése egybeforr.” – fejtette ki Elek Máté, a Gepetto tulajdonosa.

A megvalósíthatóságról

A Geppetto szemlélete nem egy elrugaszkodott, csodaterv része. Ők azt vallják, hogy pontosan tudják, mitől működik jól egy tér. Nem csak attól, hogy szép, esetleg egyedi megoldásokat bír, hanem attól, hogy akik tervezik, tudják, hogy ezekben a lakásokban főzni és aludni fognak, és ezekben az irodákban munka fog folyni.

Minden résztvevő számára az az egyetlen üdvözítő megoldás, ha olyan tereket teremtenek meg együtt, a tervező és a megrendelővel nagyon szoros, gyakran mély együttműködésében, ami pontosan megfelel az elvárt igényeknek.

Olyan igényeknek is, ami még kósza gondolat sem volt az ügyfél fejében, a beszélgetések, megbeszélések, egyeztetések során fogalmazódott meg, amikor a Geppetto tervezői nem elégedtek meg azzal a brieffel, hogy legyen szép.

Ők addig kérdeznek, míg a helység valódi funkciójára, a teret használó mindennapi igényei ki nem derülnek. Így a tervezési, előkészületi folyamat helyenként jobban hasonlít egy önismereti kurzushoz, mint egy belsőépítészeti egyeztetéshez. Ezt a tudást szeretnék most átadni.