2023 január 29

Az emelkedés útján Amerika

Nem számítottak ekkora javulásra

Az átfogó fogyasztói hangulatindex 2015 júniusa óta a legmagasabb szintre, 95,8 pontra emelkedett az áprilisi 89,0 pontról. Elemzők kisebb javulásra, 90,0 pontra számítottak.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató ugyancsak tizenegy havi csúcsra, 108,6 pontra nőtt az előző havi 106,7 pontról, miközben elemzők csökkenésre, 106,5 pontra számítottak. A felmérésnek a jövőbeni kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma 87,5 pontra ugrott az áprilisi 77,6 pontról. Elemzők 78,1 pontot vártak.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,5 százalékra csökkent az előző havi 2,8 százalékról, míg az öt-tíz éves inflációs várakozás 2,6 százalékra emelkedett az áprilisi 2,5 százalékról.

Pro és kontra

Richard Curtin, a felmérés vezetője az adatokhoz fűzött értékelésében kiemelte: a fogyasztói hangulat javulása a jövedelmek egyre kiterjedtebb emelkedésének, a kedvező munkaerőpiaci kilátásoknak, valamint az alacsonyabb inflációs és kamatvárakozásoknak tudhatók be.

Negatív hatást gyakorol a gazdaságpolitika jövőbeni, az elnökválasztással összefüggő bizonytalansága, amit azonban ellensúlyoztak a kedvező gazdasági fejlemények. A legfrissebb adatok alapján továbbra is arra lehet számítani, hogy a személyes kiadások idén éves szinten 2,5 százalékkal nőnek az Egyesült Államokban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mindenki figyeli a számokat

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. Az indexet a Thomson Reuters hírügynökség teszi közzé, és alakulását szoros figyelemmel követik az értékpapírpiacok.