2025 április 18

Az élelmiszeripar az egyik legnagyobb ágazat hazánkban

A kamara élelmiszeripari igazgatóságának kihelyezett sajtótájékoztatóján az elnök azt is elmondta: Magyarországon a fogyasztói kosárban 24 százalékos az élelmiszerek aránya, szemben az uniós 13 százalékos átlaggal.

A nagyvállalatok hatalma

A mezőgazdasági termékek 70 százalékát feldolgozó élelmiszeriparban működő társas vállalkozások száma meghaladja az ötezret; ezen belül a nagyvállalkozások – amelyek aránya nem éri el a tíz százalékot – adják az ágazat teljes árbevételének 85 százalékát és az exportbevétel több mint 90 százalékát – ismertette a NAK elnöke.

Ezek a nagyvállalatok alkalmazzák az ágazati dolgozók 70 százalékát, és rendelkeznek az ágazati vagyon mintegy 80 százalékával – tette hozzá.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Belföld és külföld

A Magyarországon előállított élelmiszerek 60 százalékát belföldön, 40 százalékát külföldön értékesítik. Az ágazat exportja 7,9 milliárd eurót tesz ki, emellett 4,6 milliárd eurónyi élelmiszeripari import érkezik az országba – fejtette ki.

A NAK vezetője a kamara fontos tennivalói között említette az ágazat belföldi forgalmának növelését, az élelmiszerek áfájának csökkentését, továbbá tagjaik segítését pályázati információkkal, szolgáltatásokkal.

A fejlesztés a legfontosabb

A szentei rendezvényen Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke kifejtette: az elmúlt években azt tartották legfontosabbnak, hogy az élelmiszeripari termelők minél szélesebb köre hajthasson végre fejlesztéseket, mert enélkül súlyos versenyképességi problémáik vannak.

Eredménynek nevezte, hogy az utóbbi másfél-két évben a nagyvállalatok számára megnyitott nemzeti forrásból a rendelkezésre álló 24 milliárd forint harmadát élelmiszeri cégek kapták meg.

Szeptemberben egyeztetnek a gazdasági tárcával arról, hogy újabb élelmiszeripari, mezőgazdasági termékek kerülhessenek be az öt százalékos áfakörbe – mondta Éder Tamás.

Legnézettebb Tartalmak