2024 május 23

Bődületes mennyiségű kábítószert foglaltak le Dubai-ban

Az Egyesült Arab Emírségek meghiúsította 13 tonnányi, több mint 1 milliárd dollár értékű kábítószer, amfetamin és captagon csempészési kísérletét.

A dubai rendőrség a CNN hírügynökség szerint hat embert tartóztatott le, akik egy „nemzetközi bűnügyi kartell” tagjai voltak. Eddig ez volt „a világ egyik legnagyobb captagon tabletta csempészési kísérlete”. A tablettákat 432 prémium minőségű bútorpanel és 651 professzionálisan megmunkált vas- és faajtó belsejében rejtették el. Az említett tabletták ,,kinyerése” napokig tartott – közölte a dubai belügyminisztérium. Az Egyesült Arab Emírségek „áthatolhatatlan erődként áll ki minden olyan fenyegetéssel szemben, amely az emirátusi társadalom biztonságát és jólétét veszélyezteti” – nyilatkozta Saif bin Zayed Al Nahyan sejk belügyminiszter.

A megosztott felvételen látható, ahogyan a gyanúsítottak megpróbálják a tablettákat átcsempészni a dubai Jebel Ali kikötőben. A captagon eredetileg olyan gyógyszer terméknéve volt, amely a szintetikus stimuláns fenetilint tartalmazta. Bár már nem állítják elő legálisan, a captagon névvel ellátott hamisított gyógyszereket rendszeresen lefoglalják a Közel-Keleten.

Szakértők szerint a globális captagon előállítása túlnyomó része Szíriában valósul meg a szállítások célja pedig a Perzsa-öböl térsége – szögezi le beszámolójában a CNN.

Fotó: UAE Interior Ministry