Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 29

E-mini modell maximális tervekkel

A német autógyártó óriás, a BMW bejelentette, hogy többszáz millió fontot fektet be, hogy felkészítse az Oxford melletti Mini-gyárát az elektromos autók új generációjának gyártására.

2026-ban két új elektromos Mini modell előállítása veszi kezdetét a cowley-i üzemben. A befektetés a cowley-i és swindon-i gyár jövőjét is megoldja, hiszen ezek jelenleg is több mint 4000 embert foglalkoztatnak.

A BMW 600 millió fontot költ a cowley-i gyár korszerűsítésére. A gyártósorok fejlesztésére, a karosszériaműhelyének bővítésére és az új, akkumulátor-telepítési terület megépítésére. Mindez lehetővé teszi két, új generációs elektromos autó gyártását, a Mini Coopert és a Mini Acemant. Eközben Németországban készül a harmadik elektromos modell, a Countryman. Hírek szerint a brit beruházást a kormány 75 millió fonttal támogatja.

„Nemcsak a világ egyik legikonikusabb márkája otthonának hosszú távú jövőjét biztosítja, hanem ismét bemutatja képességeinket az elektromos járművek gyártásában” – nyilatkozta Mike Hawkes az SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders) vezérigazgatója.

A Mini várhatóan 2030-ra teljesen elektromos lesz, a BMW döntése létfontosságú a két brit gyár jövője szempontjából. Az első e-Mini 2019-ben jelent meg. Tavaly azonban a vállalat megerősítette, hogy a legtöbb elektromos autó gyártása Kínába ,,költözik”. Az új modelleket a Great Wall Motorral együttműködésben fejlesztették ki. A BMW-nek az a véleménye, hogy a hagyományos üzemanyaggal működő gépjárművek és az e-autók gyártása ugyanabban a gyárban nem célszerű. Hírek szerint az új modellek gyártása jövőre kezdődik a Great Wall zhangjiagang-i gyárában – állapította mag a BBC.

Rishi Sunak az Egyesült Kiráyság miniszterelnöke leszögezte, a BMW befektetése újabb példa arra, hogy az Egyesült Királyság a legjobb helyszín a jövő autóinak gyártására„.

Nagy-Britanniában ez a legújabb – a kormány által támogatott – beruházás, amely az elektromos járművek fejlesztését hivatott elősegíteni, megelőzve az új benzin- és dízelmotoros autók értékesítésének 2035-ben életbe lépő tilalmát.