2023 február 01

Atomot robbantott Észak-Korea

A vélhető atomrobbantás hírére készültségbe helyezték a dél-koreai hadsereget. Kezdeményezték az ENSZ Biztonsági tanácsának összehívását is.

Japán és dél-koreai források szerint “szokatlan szeizmikus tevékenységet” észleltek a térségben, ebből következtetnek az észak-koreai kísérletre.

Phenjan még nem nyilatkozott az ügyben.

Moszkva határozottan elítélte az észak-koreai kísérleti atomrobbantást, amellyel Phenjan megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait – közölte kedden az Interfax orosz hírügynökség név nélküli külügyminisztériumi forrásra hivatkozva.

Az orosz Távol-Keleten nem észleltek földmozgást az észak-koreai kísérleti atomrobbantás után, és a háttérsugárzás szintje sem haladja meg a normális mértéket – jelentették be a rendkívüli helyzetek minisztériumának regionális központjában.

Moszkva januárban megszavazta az ENSZ BT határozatát, amely szigorította a Phenjannal szembeni büntető intézkedéseket. Az újabb szankciókkal a nemzetek közössége arra válaszolt, hogy Észak-Korea tavaly decemberben egy műholdat állított Föld körüli pályára, amit több országban ballisztikus rakéta kipróbálásaként értékeltek.

Időközben az Interfax hírügynökségnek az orosz védelmi minisztériumban megerősítették az észak-koreai kísérleti atomrobbantás tényét. A név nélkül nyilatkozó forrás szerint annak ereje meghaladta a 7 kilotonnát. A védelmi tárca különleges ellenőrzési szolgálata végzi az adatok elemzését.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának regionális központjában közölték, hogy az orosz Távol-Keleten nem észleltek földmozgást az észak-koreai kísérleti atomrobbantás után, és a háttérsugárzás szintje sem haladja meg a normális mértéket.

Az orosz tudományos akadémia földrengéstani intézete viszont azt közölte, hogy 4,5-es erősségű földmozgást észleltek Észak-Korea területén. A földrengés észlelése egybeesik a kísérleti atomrobbantás időpontjával, amely közép-európai idő szerint 3 óra 57 perc volt.

Az észak-koreai földmozgás epicentruma Kimcshek városától északra és Cshongdzsintől dél-nyugatra esik az északi szélesség 43,1 és a keleti hosszúság 129,15 fokánál – állapították meg az orosz távol-keleti szeizmológiai intézetben.

Az orosz Kelet-kutató Intézet szakértője szerint az újabb atomrobbantás további szankciókat von maga után. Alekszandr Voroncov szerint azonban a büntető intézkedések nem állítják meg a kommunista ország vezetését, amely csak abban az esetben hagyna fel a kísérletekkel, ha Washington garantálná Phenjan biztonságát.

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének (CTBTO) képviselője elítélte a kísérleti atomrobbantást, amit Észak-Korea hajtott végre kedd hajnalban.

A nukleáris kísérlet egyértelmű fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, és megkérdőjelezi a globális nukleáris leszerelés érdekében tett erőfeszítéseket – hangsúlyozta Tóth Tibor, az egyezmény előkészítő bizottságának vezetője. A tesztrobbantás olyan aggasztó esemény, amelyet mindenkinek el kell ítélnie – tette hozzá.

A nukleáris kísérleti robbantások globális tilalmát előkészítő nemzetközi szervezet mérőállomásai szokatlan szeizmikus eseményt észleltek Észak-Korea területén, majd nem sokkal később Phenjan közölte, hogy végrehajtotta harmadik föld alatti, kísérleti atomrobbantását – írták a közleményben.

A diplomata felidézte: az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2009-ben felszólította Phenjant, hogy csatlakozzon az atomcsend-egyezményhez. Idén januárban egy másik BT-határozat intette Észak-Koreát attól, hogy újabb tesztrobbantást hajtson végre.

“Egyszer és mindenkorra véget kell vetni a nukleáris tesztrobbantásoknak. A nemzetközi közösségben széles körű támogatás érezhető az egyezmény hatályba lépése mellett” – jelentette ki a CTBTO képviselője.

Az egyezményt az 1990-es években hozták létre, de életbe lépéséhez még szükség van meghatározott országok – Egyesült Államok, Kína, Izrael, Irán, Észak-Korea és Egyiptom – csatlakozására. Eddig 157 másik állam írta alá az egyezményt.