2024 június 14

Aki lemaradt, kimarad? ─ Átmenetileg nem vásárolható a Diófa Alapkezelő sikerterméke

Átmenetileg nem hozható több befektetési jegy forgalomba a Diófa Alapkezelő által kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlanalap népszerű „A” sorozatából. A termék elérte ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott forgalmazási maximumot. Az átmeneti szüneteltetés csak a termék megvételét érinti, a visszaváltás továbbra is zavartalan, tehát azok a befektetők, akik rendelkeznek befektetési jeggyel, továbbra is bármikor hozzájuthatnak megtakarításukhoz. Az MNB 2019. május 15-én tette közzé azt az ajánlást, amelyben maximalizálta a nyilvános, nyílt végű, azonnali visszaváltású ingatlanalapok volumenét.

A Magyar Nemzeti Bank 5/2019. (IV.1.) számú ajánlása nyomán a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap (MPTIA) „A” sorozatának értékesítése átmenetileg felfüggesztésre került. Az MNB a három évvel ezelőtti ajánlásában forgalmazási limitet határozott meg minden nyilvános, nyílt végű ingatlanalapra vonatkozóan, amelyben maximalizálta a piacon elérhető azonnali visszaváltású ingatlanalapok volumenét. Az MNB ajánlása egy olyan piacfelügyeleti intézkedés, amely minden érintett ágazati szereplőre, alapkezelő társaságra egységesen vonatkozik. Nemzetközi színtéren is bevett gyakorlat az ingatlanalapok forgalomba hozatalának és visszaváltásának szabályozása, ezek lényege, hogy megvédjék a befektetőket, és szolgálják az alapok stabilitását.

Az alap „A” sorozatának forgalmazási maximuma az MNB ajánlása értelmében 165 326 085 539,- darab befektetési jegy. Az alap elmúlt években nyújtott kimagasló teljesítményének köszönhetően jelentősen megnőtt a kereslet a befektetési jegyei iránt. Ennek eredményeként az alap „A” sorozatának forgalomban lévő befektetési jegyeinek száma mostanra elérte az MNB által meghatározott limitet. Tovább növelhette a keresletet a befektetési termékekre vonatkozó szociális hozzájárulási adó 2023. július 1-jei bevezetése is. Az új szabályozás alól ugyanis az ingatlanalapok kivételt képeznek, megnövelve ezzel az eszköztípus iránti befektetői érdeklődést.

Fontos, hogy az ügyfelek oldaláról az átmeneti szüneteltetés csupán a termék megvételét érinti, a visszaváltás a továbbiakban is zavartalan. Az alap forgalmazói ismét el fogják indítani a sikertermék értékesítését, amint – a napi befektetői visszaváltások hatására – újra rendelkezésre áll elegendő mennyiségű befektetési jegy. A Diófa Alapkezelő szakértőinek becslése szerint ez nagyjából 3-6 hét múlva megtörténhet. A fokozott befektetői érdeklődés miatt a későbbiekben többször is megismétlődhet, hogy az alap „A” sorozatának befektetési jegyeit átmenetileg nem lehet megvásárolni.  Az értékesítés újraindításáról az Alapkezelő a honlapján (www.diofaalapkezelo.hu)  fogja tájékoztatni befektetőit.  

Az átmeneti szüneteltetés nem érinti a közkedvelt alap „I” sorozatának befektetési jegyeit, azok továbbra is megvásárolhatóak. Az „I” sorozattal a befektetők ugyanabból a portfólióból részesülhetnek, mint az „A” esetében. A két sorozat között csupán a visszaváltási megbízások teljesülésének időtartama, illetve a sorozatok díjterhelése a különbség. Az „I” sorozat befektetési jegyeinek hosszabb – T+130 munkanapos – a visszaváltási időtartama, ám emiatt a termék alacsonyabb díjterheléssel jár, ezért a befektetők számára az „A” sorozatnál nagyobb hozamot biztosít.

„Az „A” sorozat forgalmazásának átmeneti szüneteltetése a kiugró kereslet és a termékbe vetett bizalom megnyilvánulása, amelyet ezúton is szeretnénk megköszönni ügyfeleinknek. Azok számára, akik a forgalmazási szüneteltetés alatt továbbra is az MPTIA portfóliójába szeretnének fektetni, az alap T+130 munkanapos visszaváltású, „I” sorozata továbbra is alternatívát nyújthat, hiszen erre a sorozatra nem vonatkozik az MNB 5/2019. (IV.1.) számú ajánlása – hangsúlyozta Mikesy Álmos, a Diófa Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

Az MPTIA, Magyarország harmadik legnagyobb ingatlanbefektetési alapja 300 milliárd forintot meghaladó nettó eszközértékkel és az indulás óta stabil, a piaci átlagot meghaladó hozamot biztosító diverzifikált ingatlanportfólióval rendelkezik. Az alap több tízezer kisbefektető bizalmát nyerte már el versenyképes teljesítményével. A szakmai közönség elismerését jelzi, hogy az alap „A” sorozata az idei Privátbankár Klasszis díjátadóján ismét dobogós helyezést ért el a Legjobb Ingatlan Alap kategóriában.

A Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap befektetési jegyeit az MBH Befektetési Bank Zrt., az MBH Bank Nyrt. és az Equilor Befektetési Zrt. forgalmazza.