2024 június 18

Akadálymentes választást ígér Lázár

A tervek szerint a látássérültek Braille-írásos választási segédletet kapnak majd, hogy önállóan tudják leadni szavazatukat, a mozgássérülteket pedig úgy kívánják segíteni, hogy szavazókerületenként legalább egy választókört akadálymentessé tesznek, ami a választói aktivitást is erősíteni fogja, mert eddig csak a mozgóurnás megoldás volt biztosítva az érintetteknek – részletezte Kósa Ádám a választási eljárási törvény várható változásait.

A jelnyelven kommunikáló EP-képviselő azt is közölte, hogy bár még nem született döntés róla, de szeretnék, ha a jövőben nem korlátoznák az értelmi sérültek választási jogát. Az alaptörvény azt mondja ki, hogy külön bírósági ítélettel lehet megfosztani szavazati jogától egy értelmi sérültet – emlékeztetett a politikus, aki eltörölné ezt a rendelkezést, szerinte ugyanis az előzetes választási eljárás elegendő ahhoz, hogy minden választópolgár nyilatkozzon, tud-e, illetve akar-e voksolni. Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta, a javaslat komoly törvényhozói mérlegelést igényel.

Kósa Ádám rámutatott arra is, az eddigi szabályok nem feleltek meg a fogyatékossággal élők igényeinek, hatalmas hátrány érte őket azzal, hogy fogyatékosságuk miatt nem tudták megfelelően leadni szavazatukat. Megjegyezte, hogy nemcsak magát a szavazást, hanem az előzetes tájékozódást is szeretnék akadálymentessé tenni, így például a jövőben a választási hivatal honlapján – amely jelenleg csak a látássérülteknek akadálymentes – a hallás- és az értelmi sérülteknek is biztosított lesz az információkhoz való teljes körű hozzáférés. A tervek között szerepel továbbá az egész választási eljárás és a kampány akadálymentesítése is.

Lázár János hangsúlyozta, mind az elektronikus úton való joggyakorlást, mind a személyes voksolást szeretnék akadálymentessé tenni. Európai összehasonlításban is erőssége lesz a jogszabálynak, hogy a fogyatékkal élők teljes csoportjának igyekeznek megkönnyíteni a szavazást – jelezte az államtitkár.