2023 december 07

A vártnál rosszabb adatok érkeztek Lengyelországból

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) hétfőn azt közölte, hogy augusztusban 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves szinten a júliusi 3 százalékos bővülés után. Szakértők 2,4 százalékos augusztusi kiskereskedelmi forgalomnövekedésre számítottak.

Augusztusban a legjelentősebben, 5 százalékkal a járműeladások estek, miután júliusban még 0,7 százalékos növekedést regisztráltak. Augusztusban a kiskereskedelmi eladások 2,4 százalékkal csökkentek júliussal összevetve, amikor még 6,5 százalékkal bővültek a megelőző hónaphoz képest.

Lengyelországot is komolyan sújtotta a koronavírus-járvány. A hazai össztermék (GDP) 8,2 százalékkal csökkent a második negyedévben éves összevetésben, és 8,9 százalékkal az első negyedévhez viszonyítva a járvány által leginkább érintett időszakban. Az első negyedévben a hazai össztermék (GDP) 2 százalékkal nőtt éves, és 0,4 százalékkal zsugorodott negyedéves összevetésben.

Múlt héten közölt adatok szerint augusztusban az ipari termelés 1,5 százalékkal nőtt éves összevetésben a júliusi 1,1 százalékos bővülést követően. Szakértők nagyobb ipari termelésnövekedésre, 1,8 százalékos bővülésre számítottak.

Az augusztusi lengyel ipari termelés 5,8 százalékkal csökkent júliushoz képest, amikor 3,4 százalékos növekedést regisztráltak.