2024 április 16

A válságterv a bérvágásra alapozna

Foltányi Árpád kisebbségi tulajdonos pénteken újságíróknak elmondta: biztosítani tudja, hogy beérkezzen a termelés felfuttatásához szükséges heti hatezer sertés. Tájékoztatása szerint a nyáron heti három-négyezer állatot dolgoztak fel, aminek mintegy a felét vágták helyben, miközben heti tíz-tizenkétezres a kapuvári üzem teljes kapacitása.Hozzátette: a terv szerint olyan új tulajdonosi szerkezetet alaktanának ki, amelyben jelentős hányad jut a sertéstenyésztőknek és a gyár dolgozóinak is, ő maga pedig jelképesre csökkentené jelenlegi 25 százalékos tulajdonrészét. Jelezte: a válságterv jövő csütörtökön kerülhet a közgyűlés elé.

Foltányi Árpád közlése szerint a cégnek bő négy és félmilliárd forintos hiteltartozása volt, erre az a kétmilliárd forintot érő szolnoki vágóhíd is fedezet, amelyre szerinte nincsen szüksége a társaságnak. Ehhez jön még a hárommilliárdos „szállítói állomány”. „Mindezt szerintem nem lesz túl nehéz kezelni, megfelelő válságkezeléssel” – jelentette ki.

A kisebbségi tulajdonos elmondása szerint „a korábbi ígéretekkel szemben tudatosan felszámolásba kívánják vinni a gyárat”, amivel a beszállítókat százmilliós nagyságrendű veszteség éri, ezért azok sem tudnának fizetni, így „a Hajdú-Béthez mérhető emberi tragédiák következnének be” a felszámolással.

Foltányi Árpád szólt arról, hogy csődbűntett miatt büntetőfeljelentést kíván tenni a társaságnál történtek miatt. Rámutatott: ha polgári perre megy, annak lezárultára már nem lesz újraindítható a közben leállított vállalat.

A Kisalföld című megyei napilap szeptember 12-i számában írt arról, hogy többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a kapuvári húsgyár, a Kapuvári Hús Zrt. közgyűlését pedig – amelytől a dolgozók komoly eredményeket vártak – a múlt hét elejéről szeptember 27-ére halasztották.

A Kormányszóvivői Iroda még aznap bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi „felelőtlen garanciavállalások” miatt. Két nappal később 400-500 ember demonstrált az üzem előtt a munkahelyek védelmében.

A héten hétfőn – a többségi tulajdonos által jelzettnél egy héttel később – újra megindult a feldolgozás a kapuvári húsgyárban, kevesebb emberrel és az utóbbi hetekénél nagyobb, de a korábbi időszakban megszokottnál jóval kisebb termeléssel. Pászli Tibor, az üzem szakszervezeti vezetője az MTI érdeklődésére akkor elmondta: a 180 kölcsönzött munkavállaló közül 80 korábbi alkalmazottat visszavesz saját állományába az üzem, a többiekre azonban nem tart igényt. Korábban mintegy 400-an dolgoztak a kapuvári gyárban. A szakszervezeti vezető közölte azt is, hogy elkezdődött a frissen érkezett hús darabolása, feldolgozása, de a teljesítmény a korábbi években megszokottnak csak mintegy harmada. Hozzátette: nem tudni még, mikor indulhat újra a vágás az üzemben, de a menedzsment folyamatosan tárgyal a beszállítókkal. Pénteki számában arról írt a Kisalföld, hogy a többségi tulajdonos képviselője a felszámolás elindításában látja a kapuvári húsgyárban kialakult helyzet megoldását.

Zsobrák Péter elmondta: a jelenlegi helyzetben a Kapuvári Hús Zrt. működésképtelen, hiszen zárolt számlái mellett egy ötvenmilliós és egy másfél milliárdos NAV-eljárás indult ellene, teljes a vagyoni zárlat is, valamint egy lejárt 600 milliós banki hiteltartozás is fennáll. Hozzátette: ezekkel a feltételekkel nem tudják megindítani a vágást, így a közgyűlésen végül úgy határoztak, hogy a cég megteszi a lépéseket a fizetőképtelenség megállapítása érdekében. Elmondta azt is, hogy a felszámolási eljárás ideje alatt tovább működhetne a vállalat.