2023 március 22

A vakcinaútlevél az új turizmus világába repít

Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta: nagy a valószínűsége, hogy még hosszú ideig nem utazhatunk úgy, mint a pandémia kialakulása előtt. Ennek mostanra más a kicsengése, mint az első hullám érkeztekor, amikor sokkszerűen érte az utazókat a határok lezárása. Mindenképpen nyitottnak kell lennünk és tájékozódni kell, megérteni, elfogadni, mi miért történik.

A nemzetközi utasáramlás megfelelő szabályozási és monitorozási rendszer nélkül újra egy globális egészségügyi katasztrófához vezethet, amely sok országban a nemzetgazdasági termelés jelentős részét adó turizmus beszakadását idézné elő. Kiemelte: az idén tervezi a magyar turizmus a teljes újraindulást, ezután gyors növekedéssel tervez, vagyis a nemzetközi utazások felpörgésével fenntartható növekedési pályára kell állítani egyrészt a belföldi piacokat, emellett újra meg kell tölteni az országot beutazó külföldiekkel is. Ehhez nagyon sok, nemzetközi szinten meghatározott sztenderdnek kell megfelelnünk, amelyek egyike a vakcinaútlevéllel kapcsolatos intézkedések mikéntje.

Mivel nincsen még olyan koncepció, amely megfelelő hosszú távú megoldást nyújthatna, egyelőre az útkeresési fázisában van a szektor és például az elképzelést felvető nemzetközi szakmai szervezetek. Több jónak tűnő, a nyájimmunitás kialakulásáig biztonságos szisztéma kidolgozása zajlik, ám a határokon átívelő, hosszú távú megoldás még várat magára – jegyezte meg a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a vakcinaútlevélnek nemcsak egészségbiztonsági vagy diplomáciai akadályai vannak az egyes országokban, hanem sok szempontból a megfelelő technológiai háttér is fejlesztésre szorul.